Danyael Sugawara nieuwe studieleider Regie Fictie Filmacademie

Gepubliceerd op

Danyael Sugawara is per 1 april 2018 aangesteld als de nieuwe studieleider Regie Fictie van de Nederlandse Filmacademie. Sugawara studeerde in 2004 af als regisseur aan de Filmacademie met de eindexamenfilm The Quiet One. Na verschillende succesvolle producties won hij met zijn eerste speelfilm Alles stroomt een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. 

De afgelopen jaren gaf Sugawara gastlessen bij de Filmacademie, was hij docent Camera Acteren aan de HKU en coachte hij onder andere acteurs, regisseurs en scenaristen. 

Bart Römer: 'de Filmacademie is blij met de komst van Danyael, als nieuwe studieleider Regie Fictie. Hij is een ervaren regisseur en hij brengt een mooie mix van regie-ervaring in combinatie met ervaring als docent met zich mee. De afgelopen jaren heeft hij al veel les gegeven bij de Filmacademie, dus hij kent de academie goed en wij hem. Ik ga daarom uit van een inspirerende samenwerking.'

Over de combinatie lesgeven en regisseren zegt Sugawara zelf dat de studenten te zien groeien voor hem nèt zo bevredigend is als het lezen van goede recensies over zijn eigen films. 

In 2017 rondde hij de nieuwe serie voor RTL/Videoland Odds af. Een “who done it” met o.a. Tygo Gernandt, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Rifka Lodeizen. Daarnaast schrijft hij samen met Heleen Suèr aan de internationale speelfilm When Fucking Spring is in the Air.

Delen