Moving Together: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis

Photocredit: Daily Bruin archives

Gepubliceerd op

Moving Together: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis presenteert een weeklang programma van zaterdag 12 tot en met donderdag 17 mei in verschillende culturele, kunst, erfgoed en educatie instellingen in Amsterdam. Samen met gerenommeerd Professor Angela Davis gaan kunstenaars, activisten, educators en publiek in op vragen over burgerschap, gemeenschappelijke uitwisseling en productie van nieuwe kennis, intergenerationeel activisme en relevante artistieke praktijken. Het Moving Together: Activism, Art and Education programma staat in het teken van zwarte wetenschap, culturele productie en activisme binnen de hedendaagse gepolariseerde samenleving.

Meer informatie over het programma

Kunstenaars, educators en activisten staan vaak op de voorgrond als het gaat om het uitdagen en bevragen van sociale en culturele machtsverschillen en de hedendaagse politiek. Dit decennium is getekend door een schrikbarende opmars van autoritarisme, racisme, seksisme, de verregaande afbraak van het milieu en wijdverspreide economische ontbering op lokaal en globaal niveau. In de marges van culturele en educatieve instituten groeit tegelijkertijd het momentum van sociale bewegingen voor meer inclusiviteit, dekolonisatie en bevrijding. Op welke manieren blazen kunstenaars, educators en activisten in Nederland culturele productie en kennisproductie nieuw leven in? Hoe kunnen instituten en instanties deze inspanningen faciliteren en ondersteunen?

Bewapend met verhalen, literatuur, poëzie en dans zoekt Moving Together: Activism, Art and Education naar verbinding tussen sociale, culturele, en educatieve instituten en initiatieven die zich richten op de rol van artistieke productie en educatie in het bewerkstelligen van sociale gerechtigheid en gelijkheid. Het doel is een breder publiek kennis te geven van de bloeiende emancipatoire praktijken die tot stand komen binnen deze verschillende maar ook gelinkte gebieden.

De activiteiten, programma’s en bijeenkomsten komen samen rondom het werk van Professor Angela Y. Davis. Angela Davis’s oeuvre symboliseert de waarde van interdisciplinaire bevrijdingspraktijken. Door haar activisme en wetenschappelijk werk van de afgelopen decennia is Angela Davis nauw betrokken bij bevrijdingsstrijden voor sociale gerechtigheid over de gehele wereld. Haar werk als educator – zowel aan de universiteit als in de publieke sfeer – legt de nadruk op het belang van coalities tussen verschillende gemeenschappen rondom de strijd voor economische, raciale, en gender en seksuele gerechtigheid.

Angela Davis wordt vergezeld door haar nauwe samenwerkingspartner Gina Dent, wiens werk rondom de afschaffing van het gevangeniswezen, feminisme, sociale gerechtigheid en zwarte kunst en literatuur bijdraagt aan de voortdurende strijd voor globale sociale gerechtigheid.


Moving Together streeft naar het bevorderen en intensiveren van bestaande en voortdurende gesprekken over vluchtelingen, antiracisme, feminisme, queer en trans* activisme, antinationalisme, gevangenisafschaffing, en milieurechtvaardigheid door het delen van kennis en versterken van connecties tussen activisten, kunstenaars en educators.

Programma hoogtepunten:

  • Op zondag 13 mei wordt de week geopend met PUBLIEKE DIALOOG: INTERGENERATIONELE COALITIES, een publiek evenement in het Tropenmuseum met bijdragen van Angela Davis, Gina Dent en kunstenaars, activisten en educators zoals Olave Basabose, Nawal Mustafa, Flavia Dzodan en Joy Mariama Smith. (Tropenmuseum)

  • Op woensdag 16 mei, in samenwerking met de Black Archives, geeft Gina Dent een lezing over zwarte kunst en literatuur omtrent de sociale constructie van zwartheid. (Black Archives)

  • Op donderdag 17 mei wordt de week afgesloten met een lezing van Angela Davis over activisme, kunst en educatie in een transnationale context. De lezing wordt gevolgd door een gesprek tussen Angela Davis en Professor Gloria Wekker. (Vrije Universiteit)

  • Naast deze publieke evenementen vinden er gedurende de week workshops, discussies, meetings en filmvertoningen plaats op verschillende locaties in Amsterdam.


Moving Togther: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis is geïnitieerd door SNDO – School voor Nieuwe Dansontwikkeling en geproduceerd door de Academie voor Theater en Dans als onderdeel van het AIR – Artist in Residence programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Research Center for Material Culture (Nationaal Museum voor Wereldculturen).

Het project wordt medemogelijk gemaakt door de genereuze steun van Stichting Democratie en Media en Mama Cash, met verdere bijdragen van het Netherlands Institute for Cultural Analysis, het Amsterdam Center for Globalisation Studies, de ASCA onderzoeksgroep Transformations of Civil Disobedience: Democratization, Globalization, Digitalization, Vrije Universiteit Amsterdam, the interfaculty research institute for culture, cognition, history and heritage: CLUE+, BAK Utrecht, Framer Framed en de Black Archives.

Moving Togther: Activism, Art and Education – A Week with Angela Davis is samengesteld door curatorial team: Amal Alhaag, Quinsy Gario, Nadia Bekkers, Mikki Stelder en Bojana Mladenovic.
 

Delen