Cultuureducatie: een vreedzaam strijdtoneel?

Gepubliceerd op

Culturele diversiteit als ingrediënt voor cultuuronderwijs: het klinkt vanzelfsprekend, maar hoe doe je dat eigenlijk? En waarom zou je? Kan cultuureducatie een vreedzaam strijdtoneel bieden? Laat je prikkelen door lezingen van Özcan Akyol ('Eus'), John Johnston (ArtEZ) en Marlous Willemsen (Reinwardt Academie), en Nieuwkomers van Theatergroep Greppel. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, het LKCA en de Radboud Universiteit organiseren deze bijeenkomst in het kader van de UNESCO International Arts Education Week.

Ben je leerkracht, kunstvakdocent, educatief medewerker bij een culturele instelling, beleidsmaker, onderzoeker, student of als professional geïnteresseerd in culturele diversiteit en cultuureducatie? Meld je dan nu aan!

Lezingen
Özcan Akyol (beter bekend als Eus, schrijver, boegbeeld van Kunstbende) deelt zijn ervaringen met het 'vreedzame strijdtoneel' met je. Hoe ging men tijdens zijn basis- en middelbare schooltijd om met culturele diversiteit? Welke rol speelden literatuur en de andere kunsten daarin? Heeft cultuureducatie iets te bieden voor culturele diversiteit?

John Johnston (ArtEZ) maakt onderwijs én kunst van culturele diversiteit. Hij zoekt als kunstenaar en docent de confrontatie op tussen botsende culturen en zet kunst in als middel tot begrip. Hoe? Hij vertelt het je graag. (Voertaal: Engels)

Marlous Willemsen (Imagine-IC, Reinwardt Academie) - Leidt inzicht in elkaars emoties tot wederzijds begrip? Marlous ontwikkelt de onderzoekslijn 'Erfgoed en religie' en zoekt hiervoor naar emoties rond geloof in het Nederlandse erfgoedlandschap. Haar interesse gaat in het bijzonder uit naar de Islam en moslims in dit proces.

Vanuit de kunsten, het onderwijs en onderzoek delen de sprekers hun voorbeelden en gedachten met je, en gaan ze met elkaar en het publiek in gesprek.

Theater: Nieuwkomers
De drie lezingen worden afgewisseld met scènes uit Nieuwkomers van Theatergroep Greppel. Een voorstelling over mensen die ergens nieuw komen. Over je welkom voelen, of juist niet. Over de leuke en minder leuke kanten van het onbekende. Over begrip en onbegrip, over tegenstellingen en overeenkomsten.

datum: 24 mei 2018
tijd: 19.30 uur–21.30 uur (inloop 19.00)
locatie: Utrecht, De Kargadoor
prijs: gratis

Meld je aan

Bron: lkca.nl

Delen