De AVROTROS Scenario Prijs gaat dit jaar naar...

Gepubliceerd op

De AVROTROS Scenario Prijs gaat dit jaar naar Denise Rebergen voor het scenario Boom. De jury bestond uit: Oscar van Woensel (schrijver, acteur, regisseur), Shariff Korver (regisseur), Astrid van Keulen (AVROTROS) en Ellen Dorrestein (AVROTROS).  De prijs bestaat uit de bekostiging van een internationaal georiënteerde opleiding of training ter hoogte van maximaal € 7.500,-.

Uit het juryrapport: 

“De jury heeft de scenario’s nauwkeurig en met veel interesse gelezen. Wat hen opviel was de zorg waarmee de scenaristen een kleurrijke en specifieke wereld creëerden waarin hun verhalen zich afspelen.

In Boom van Denise Rebergen maken we kennis met een magisch realistische wereld waarin bomen personages blijken en een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van een kind. Pure lucht van Caspar Smeets schetst een verontrustende wereld waarin de mensen om ons heen letterlijke leeghoofden blijken te zijn. Zowel Sisters van Rosita Wolkers, als Tot het einde van de wereld van Jessie Tiemeijer tonen de invloed van verwaarlozing op kinderen. De een in een afgesloten ruimte waar de buitenwereld niet lijkt binnen te dringen en de ander in een gezinssituatie waar fantasie een grote rol speelt. Het tweede scenario van Rosita Wolkers, Drift, neemt ons mee in een wereld vol ronkende motoren en groepsrivaliteit. Sem Schwengle plaatst in The Library of Things de analoge bibliotheek tegenover het digitale web, dat grootser en weidser blijkt dan we ons kunnen voorstellen.

Lieve scenaristen van de filmacademie,

Bij het lezen van jullie scenario’s stelden wij onszelf de vraag: uit welke tekst spreekt nadrukkelijk de ambitie van de schrijver? In welke tekst zien we niet alleen een rijke wereld en een ontwikkeld verbeeldingsvermogen, maar ook een visie en zeggingskracht die door de schrijver wordt uitgedragen? Oftewel: achter welk scenario schuilt een schrijver die ook maker is. Die een gelijkwaardige rol kan spelen naast een regisseur en met het scenario niet alleen iets wil laten zien, maar ook iets wil zeggen.

Hier ligt voor jullie nog een kans tot verdere ontwikkeling. Voor het uitreiken van deze prijs, zijn wij daarom verder gaan kijken dan de scenario’s die jullie hebben geschreven, naar de plannen en motivaties die jullie hebben voor na jullie afstuderen.

Wij reiken de AVROTROS Scenarioprijs 2018 dan ook uit aan een schrijver die naar ons inzicht, zowel met het scenario als met het plan voor ontwikkeling hierna een duidelijk doel voor ogen heeft. Omdat ze niet terugdeinst voor het kiezen van een niche genre binnen het film en televisielandschap en bovendien in haar motivatie voor hoe ze het prijzengeld plant te besteden helder weet te benoemen hoe ze zich verder wenst te ontwikkelen als schrijver. Uit haar plan en motivatie spreekt een groot bewustzijn van hoe het landschap voor scenaristen voor de jeugd eruitziet en hoe zij zelf daarbinnen wil bewegen.”

Delen