De Topkapi Films Fictie Prijs gaat naar...

Gepubliceerd op

De Topkapi Films Fictie Prijs gaat dit jaar naar SISTERS. De jury bestond uit Marijn Bloemen (script editor Topkapi Films), Jaap Peter Enderle (scenarist), Dana Nechushtan (regisseur), Aaron Rookus (regisseur) en auteur/scenarist Manon Uphoff (auteur/scenarist). De prijs bestaat uit een reis ter waarde van € 3.000 naar de Berlinale dat van 7 - 17 februari 2019 plaatsvindt voor de crew.

Uit het juryrapport: 

“Met veel genoegen hebben we de zeven eindexamenfilms bekeken. We prijzen het algehele ambitieniveau van Lichting 2018. Onze gedeelde hoop op films die zowel origineel als meeslepend zouden zijn, is ruimschoots ingelost. We waren verheugd door de variëteit in toon en vorm van het gehele palet, dat ons liet laveren tussen verwondering en ontroering, lachsalvo’s en stiekem snikken.

Hoewel alle films vanuit een sterk persoonlijke motivatie ontstaan zijn, herkenden wij een thematische rode draad in een vraag die in elke film wordt opgeworpen, namelijk: ‘Hoe om te gaan met de realiteit?’ Een deel van de films biedt hierop antwoord door een uitvlucht aan te reiken, andere forceren juist een confrontatie. Het levert een – wellicht onbedoelde – cohesie op die niet alleen een blik biedt op de autonome makers maar ook op hen als representanten van eenzelfde generatie.

Zowel op inhoudelijk als technisch vlak hebben we verschillende positieve uitschieters mogen ontwaren. We willen in het bijzonder melding maken van het oogstrelende camerawerk van Sjors Mosman in Dante vs Mohammed Ali en het overtuigende en haast onvoorstelbaar invoelbare spel van de jonge Linde van der Storm in Tot het einde van de Wereld.

Bij een van de films viel echter alles op zijn plek. Deze film is origineel en meeslepend, bijzonder autonoom en tegelijkertijd sterk universeel. Hoewel gegoten in een compromisloze vorm, slagen de makers erin de toeschouwer rechtstreeks in het hart te raken. De jury was unaniem overrompeld en enthousiast. Deze film kan wat ons betreft de wereld over.

Delen