Charlotte Köhler Prijs 2018 voor Karlijn Kistemaker

foto: Bart Grietens

Gepubliceerd op

Theatermaker Karlijn Kistemaker, in 2013 afgestudeerd aan de Regie Opleiding, heeft op 5 juli 2018 de Charlotte Köhler Prijs uitgereikt gekregen. De aanmoedigingsprijs voor jong talent, die bestaat uit 30.000 euro werd overhandigd tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

Karlijn Kistemaker ontvangt de prijs vanwege haar bijzondere verdiensten als theatermaker. Haar interactieve voorstellingen met het publiek zijn ‘genereus, energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor’, constateert de adviescommissie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 'In Kistemakers voorstellingen vervaagt de grens tussen realiteit en theater. 'Zo groeit het inzicht dat verbeelding en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Precies daarin ligt de inhoudelijke betekenis van Karlijns ogenschijnlijk lichtvoetige werk', stelt de commissie.

Bij haar afstuderen ontving ze de Top Naeff prijs voor veelbelovend talent onder studenten aan de Academie voor Theater en Dans. Na deel uitgemaakt te hebben van Atelier Oerol, Fraslab van Theater Frascati en het Wijkmakers traject van Over het IJ festival, werkt ze nu als vaste gastregisseur bij Theater Sonnevanck, waar ze dit voorjaar de jeugdvoorstelling Sneue gevallen regisseerde. In 2015 richtte ze haar eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker op, waarmee ze de twaalfdelige theaterserie Missie Márquez maakt.

Over de Charlotte Köhler Prijs
De Charlotte Köhler Prijs bestaat sinds 1988, en wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan twee jonge kunstenaars (tot 35 jaar), waarvan één zich op het gebied van theater profileert en de ander binnen de beeldende kunst. Kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen ontvangt de prijs dit jaar in de laatstgenoemde categorie.

Delen