EMPHOS vergroot cultureel ondernemerschap

Gepubliceerd op

Afgelopen najaar eindigde het driejarige internationale project EMPHOS. Doel van dit Erasmus+ project – onder leiding van Bob Crezee, Marjan Otter en Marc Pil van de Reinwardt Academie – was om het cultureel ondernemerschap bij museum- en erfgoedprofessionals te vergroten. De inhoud van de pilottraining is nu te downloaden.

Eind 2015 begonnen de Reinwardt Academie, Landschap Erfgoed Utrecht, Goldsmiths University, CIAPE en de Universiteit van Bologna het project EMPHOS. Dit staat voor Empowering Museum Professionals and Heritage Organizations Staff by cultural entrepreneurship training and research. Het project had als doel om de kennis en vaardigheden op het gebied van cultureel ondernemen onder museum- en erfgoedprofessionals te vergroten. Cultureel ondernemerschap is voor veel organisaties namelijk van essentieel belang om te kunnen blijven bestaan. Zeker in tijden van teruglopende fondsen en subsidies.

Praktische handvatten online
Na uitgebreid onderzoek werd een in heel Europa bruikbaar framework vastgesteld voor kennis en vaardigheden op het gebied van cultureel ondernemen. Hierna werd bepaald welke elementen aan bod moesten komen in de lesmethode. Deze dienden als basis voor twee pilottrainingen in Nederland en Italië. Hoewel gebaseerd op dezelfde uitgangspunten, werden de trainingen per land op maat gemaakt. De Nederlandse training werd gegeven aan veertien professionals van tien culturele instellingen in en rond Utrecht. Met onder meer groepsdiscussies, brainstormsessies en best practices uit binnen- en buitenland werden zij geïnspireerd en uitgedaagd om de ondernemerskwaliteiten binnen hun eigen organisatie te verbeteren. Wil je zelf ook meer weten over cultureel ondernemerschap? Bekijk dan hier de training.

Delen