In memoriam Pieter Verhoeff

Gepubliceerd op

Verbijsterd en verdrietig zijn we op de Filmacademie door het plotselinge overlijden van Pieter Verhoeff op 17 april jongstleden. Pieter was een van de meest erkende en meest gerespecteerde filmmakers in Nederland, maar hij was ook een geliefde docent op de Filmacademie, waar hij meer dan tien jaar lang les heeft gegeven aan de regie-studenten. Alle regisseurs die in de jaren negentig van de vorige eeuw op de Filmacademie hebben gestudeerd hebben Pieter mogen meemaken als een van onze meest bevlogen docenten. Zijn carrière als filmmaker, waarin hij zich manifesteerde als regisseur van talloze gelauwerde speelfilms, documentaires, televisieprogramma’s en –series, begon Pieter op de Filmacademie, waar hij zich als 26-jarige student meldde in 1964. Twee jaar later studeerde hij af in de zogenaamde A-richting (Scenario en Draaiboektechniek). De rest is geschiedenis, en wel een belangwekkend deel Nederlandse filmgeschiedenis, dat zich uitstrekt van RUDY SCHOKKER HUILT NIET MEER (1972), de eerste Nederlandse mockumentary die we kennen, tot de documentaire ECHT HERMAN KOCH, en de speelfilm en voor een Emmy Award genomineerde drama-serie TOKYO TRIAL – films waarmee Pieter in 2017, zo moeten we nu in alle bedroefdheid vaststellen, zijn oeuvre heeft afgesloten. Pieter is 81 jaar oud geworden.

Delen