Sophie Reef schrijft beste afstudeerscriptie 2019

Gepubliceerd op

Sophie Reef is de winnaar van de Pieter Jan Abraham van Mensch-prijs 2019 voor de beste afstudeerscriptie. Sophie kreeg de prijs voor haar onderzoek naar de onderhandelingsstrategie bij de herbestemming van de historische watertoren in Hengelo. Hiermee studeerde zij af aan de bacheloropleiding Cultureel erfgoed.

De Pieter Jan Abraham van Mensch-prijs, vernoemd naar de eerste lector van de Reinwardt Academie, wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste erfgoedtheoretische afstudeerscriptie. De belangrijkste criteria waarnaar wordt gekeken zijn theoretische vernieuwendheid en degelijkheid van onderzoek. De jury bestaat uit lectoren Hester Dibbits en Riemer Knoop.

Erfgoed als onderhandeling
Maar liefst 29 afstudeerscripties kregen dit jaar een 8 of hoger. De jury was onder de indruk van de breedte, professionaliteit, speelsheid én serieusheid van de eindwerkstukken. De grootste waardering ging uit naar het engagerende karakter van het onderzoek van Sophie Reef. Zij onderzocht hoe je partijen bij een herbestemmingsopgave scherp kunt krijgen, ze hun belangen kunt laten articuleren en deze uiteindelijk (deels) kunt laten overlappen. Specifiek keek zij naar de onderhandelingen tussen de overheid, eigenaar en huurder-gebruiker bij de herbestemming van de historische watertoren in Hengelo.

Sophie brengt met haar scriptie de twee grote onderzoekslijnen van de Reinwardt Academie samen: emotienetwerken en ruimte en erfgoed. Hiermee sluit haar onderzoek aan bij de visie van de jury dat erfgoed een onderhandeling is en de erfgoedprofessional een makelaar-facilitator die groepen mensen zich duurzaam tot elkaar laat verhouden. 
 

Delen