Plannen voor dependance Conservatorium van Amsterdam op de Zuidas

Gepubliceerd op

De gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) hebben plannen om een dependance van het Conservatorium van Amsterdam (CvA) te vestigen op de Zuidas. Het Conservatorium wil uitbreiden omdat de locatie aan het Oosterdok te klein is geworden. AHK en de gemeente hebben vandaag, maandag 7 oktober, een afsprakenbrief getekend. Eind dit jaar moet het plan voor en de besluitvorming over de dependance gereed zijn. In het gebouw worden straks 200 concerten per jaar gegeven op het gebied van klassiek, jazz, pop en dance.

Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur: “Ik vind het belangrijk dat kunst- en cultuurinstellingen alle Amsterdammers in de hele stad bereiken. De stad is van iedereen, ook de Zuidas. Door de komst van het conservatorium verbinden we de Zuidas steviger met de stad.” David van Traa, directeur Zuidas: “Amsterdammers kunnen straks klassieke, pop, jazz en danceconcerten bezoeken op een prachtige plek in het Beatrixpark op de Zuidas. Een dependance van het Conservatorium van Amsterdam met concertlocatie is een aanwinst voor de Zuidas, want het maakt de omgeving diverser en levendiger en het zorgt voor een mooi laagdrempelig cultureel aanbod, ook voor bewoners en bezoekers.”

Culturele functie
De dependance wordt gehuisvest in twee gebouwen in het Beatrixpark, die onderdeel uitmaken van het voormalige Rooms-Katholieke Sint Nicolaascomplex, de Kapel en Convict. De gemeente kocht de panden in 2011. De afgelopen jaren is Convict verhuurd aan verschillende partijen en in de Kapel zit restaurant As en een expositieruimte. De tijdelijke contracten met deze partijen eindigen binnenkort. Bovendien moet aan beide gebouwen onderhoud worden gepleegd. In het
bestemmingsplan hebben de gebouwen een culturele en/of maatschappelijk functie.

Een internationaal topinstituut, concerten en laagdrempelige horeca Het plan is om Convict, dat uit veel kleine ruimtes bestaat, te gebruiken als leslokalen voor het Conservatorium, met daarnaast state of the art studio’s. In de Kapel kan een concertzaal worden ingericht waar het CvA jaarlijks 200 openbare concerten zal verzorgen. Op de begane grond kan horeca blijven bestaan die vrij toegankelijk zal zijn voor bijvoorbeeld studenten, omwonenden en bezoekers. In het plan kan bekeken worden of het huidige restaurant As hierin een rol kan vervullen.

Janneke van der Wijk, directeur Conservatorium van Amsterdam: “Om studenten goed te kunnen voorbereiden op een internationale carrière in de muziek, is goede huisvesting van het grootste belang. Deze twee monumentale panden zijn een uitgelezen kans om een mooie, zeer functionele dependance te realiseren. Deze dependance, niet ver van de vroegere hoofdvestiging van het CvA, wordt een combinatie van prachtige leslokalen, state of the art studio’s, met daarnaast voor het publiek ook een zeer mooie concertlocatie en horeca. Kortom, een geweldige plek voor zowel onze studenten als voor het publiek.”

Bert Verveld, voorzitter College van Bestuur van de AHK: “als het ons samen lukt dit te realiseren en de besluitvorming is rond, dan hebben we een goede en nodige uitbreiding voor het Conservatorium van Amsterdam en een belangrijke bijdrage aan de culturele infrastructuur gerealiseerd.”

Definitief besluit in december 2019
De gemeente en AHK voeren de komende maanden een haalbaarheidsonderzoek uit. Hierin worden ook de omwonenden betrokken. De eerste bewonersbijeenkomst is begin november gepland. In januari wordt een definitief besluit genomen over de dependance.

Delen