In Memoriam Aart Staartjes

Gepubliceerd op

Acteur Aart Staartjes is op 12 januari 2020 overleden aan de gevolgen van een verkeersongeval. Bij het grote publiek was hij vooal bekend als Meneer Aart uit Sesamstraat. Voor zijn televisiecarrière speelde bij verscheidene grote theatergezelschappen. Aart is 81 jaar geworden.

Aart Staartjes wordt op 1 maart 1938 in Amsterdam-Noord geboren. Nog op de kweekschool vormt hij in 1957 samen met Eric Herfst en Ben Rowold het Mimegezelschap Pantalone, waarmee hij onder meer met Adèle Bloemendaal optreedt. Herst en Rowold staan aan de wieg van cabaretgezelschap Lurelei.

Staartjes stapt in 1958 over naar de Toneelschool in Amsterdam, waar hij in 1961 afstudeert. Na zijn eindexamen debuteert hij in de rol van kostschoolleerling in de komedie Meneer Topaze bij Toneelgroep Theater. Daarna volgen er meer rollen bij het gezelschap, gevolgd door opdrachten bij het Nieuw Rotterdams Toneel en Toneelgroep Studio. In 1967 speelt hij in de musical De Stunt van Cabaret Lurelei in regie van John van de Rest.

Het toneel zou Staartjes echter steeds meer zijn gaan tegenstaan, wegens te elitair en niet actueel genoeg. Eind jaren ’60 maakt hij een volledige overstap naar televisie, waar hij al tijdens zijn studie meermaals te zien was en waar hij de bedenker en samensteller wordt van een aantal baanbrekende kinderseries. Onder meer De Stratemakeropzeeshow, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Het Klokhuis worden door Staartjes geïnitieerd. Van 1984 tot 2018 is hij in de Nederlandse versie van Sesamstraat de nukkige opafiguur Meneer Aart.

Er volgen ook steeds meer rollen in speelfilms en televisiedrama’s voor volwassenen. In 2006 is hij in de serie Waltz de oude, wat droevige circusdirecteur Willy. Het brengt hem in 2014 nog even terug naar het theater. Het improvisatiegezelschap Nachtgasten vraagt hem dan voor de voorstelling Verboden aflevering ‘Waltz’.

Vorig jaar zou Staartjes nog, naast Victor Reinier, te zien zijn in de thrillerkomedie Een Goed Mens bij Hummelinck Stuurman Theaterproducties, maar de acteur moest daar vanwege gezondheidsproblemen op het laatste moment van afzien.

Delen