Reinbert de Leeuw overleden

foto: ANP

Gepubliceerd op

Vandaag bereikte ons het bericht dat Reinbert de Leeuw is overleden. 

Reinbert de Leeuw studeerde vanaf september 1958 piano aan het Amsterdamse Muzieklyceum (dat later op zou gaan in het Conservatorium van Amsterdam), en vanaf medio 1960 ook muziektheorie. Die studie voltooide hij daar in 1962. Al snel verwierf hij een grote reputatie als begaafde en eigenzinnige pianist, en ook als componist. Vanaf de late jaren zestig werd hij toenemend actief als dirigent. Na het oprichten van het Schönberg Ensemble ontwikkelde hij zich definitief tot dirigent, pleitbezorger van de Tweede Weense School tot en met de nieuwste muziek, en aanjager en inspirator binnen het Nederlandse en internationale muziekleven - een rol die hij zo’n vijf decennia zou vervullen.

Reinbert de Leeuw is van onschatbare waarde geweest voor het nationale en internationale muziekleven op het gebied van nieuwe muziek. Wij zijn hem veel dank verschuldigd en gedenken hem met de grootst mogelijke waardering.

Delen