Een terugblik op de uitwisseling tussen de NFA en de HFF München

Gepubliceerd op

Hoe de uitwisseling tussen de Nederlandse Filmacademie en de University of Television and Film (HFF) in München begon is een mooi geval van serendipiteit. Hoofddocent productie van de filmschool in München liep in tijdens een zomervakantie met zijn dochter rond in Amsterdam, en stuitte per toeval op het gebouw van de Filmacademie. Hij wandelde bij Markenplein 1 naar binnen met de vraag of hij misschien een rondleiding kon krijgen. Even later stapte Anita (Smit, studieleider productie), vrij die dag, op de fiets om zich voor te stellen, en dezelfde middag later besloten de twee om te proberen een samenwerking tussen de twee academies te starten. 

Het resulteerde in een uitwisseling tussen studenten Productie van de twee scholen, die inmiddels voor het derde jaar op rij wordt georganiseerd. Vorige week was een groep Duitse filmstudenten te gast op de filmacademie. De week daarvoor bezochten zes derdejaarsstudenten Productie van de NFA München om lessen te volgen op de filmschool, de stad te ontdekken en elkaar te leren kennen

We schoven vorige week in de pauze aan bij Rosalien (derdejaars productie op de NFA) en Felix (eerstejaars Productie aan HFF) om te vragen hoe de uitwisseling bevalt. De twee zijn die dag druk bezig met het gezamenlijke project waar ze de week daarvoor mee zijn gestart. Voorafgaand aan de uitwisseling leverde iedereen een idee in – een verhaal waar zij een film in zagen als co-productie tussen Nederland en Duitsland. In twee weken werken ze als duo’s dat verhaal uit, bepalen ze welke acteurs en regisseurs ze daarvoor graag zouden willen gebruiken, en stellen ze een plan op welke fondsen ze hoe kunnen gaan aanschrijven voor de financiering. 

Over waarom Rosalien en Felix voor de afstudeerrichting Productie kozen denken ze hetzelfde. “Als producent is je taak vooral om getalenteerde mensen samen te brengen. 

Dat is meestal vooral heel erg leuk.” Felix: “Om er maar even een Duits woord in te gooien: film is een Gesamtkunstwerk. Het is veel meer dan de som der delen. Dat kan natuurlijk ook chaos zijn en misgaan, maar dat risico is ook het leuke van het vak. En het fijne van filmschool is dat daar ruimte voor is.” Iets wat Rosalien ook op de NFA ervaart: “ Je zit hier toch in een redelijk beschermde bubbel. Dit is de plek om te experimenteren, met een vangnet.” 

Uit de gesprekken die ze hadden over cultuurverschillen en verschillen in de filmindustrie van beide landen, leerden Rosalien en Felix tot nu toe het meest. En hoewel de twee voornamelijk veel overeenkomsten zien, zijn er een paar grote verschillen: in Duitsland zijn de studenten bijvoorbeeld een stuk ouder, en hebben ze er vaak al een studie op zitten. En ook qua fondsenwerving zit de Duitse markt een stuk anders in elkaar dan hier. 

Onderdeel van de uitwisseling zijn dan ook de presentaties die de twee groepen elkaar geven over de filmindustrie in hun land. Felix: “Doordat we om dat voor te bereiden echt in de werking van de Duitse filmindustrie en haar structuur moesten duiken, hebben we zelf ook veel geleerd over het grotere plaatje.” Iets wat hen in de toekomst weer kan helpen om ook met filmprojecten over de grens te denken. De twee zien daar dan ook veel kansen. “Ik denk dat het ook echt nodig is om buiten landsgrenzen te denken, wil je onafhankelijke films kunnen blijven maken en streamingdiensten zoals Netflix en Amazon kunnen bijbenen. Dat doe je eerder door krachten te bundelen,” aldus Rosalien. “En de filmindustrie in China groeit ook enorm, je weet nooit welke invloed dat gaat hebben op het Westen,” vult Felix aan.

Eigenlijk zouden ze op de laatste dag hun project aan de hele groep presenteren, maar door de situatie rondom het coronavirus werd de uitwisseling eerder gestaakt en keerde de groep uit München woensdag al terug naar huis. Ondanks het abrupte einde zijn de banden tussen de groep gesmeed, en blijven ze contact houden. “Ik ga mijn eerste co-productie misschien pas over een jaar of tien maken, maar het is nu al heel fijn om die connecties te hebben,” besluit Rosalien. 

Delen