Studenten Academie van Bouwkunst exposeren in Architectuurcentrum Amsterdam

Studenten van de Academie van Bouwkunst met de bouwfragmenten van het depot van Monumenten en Archeologie

Gepubliceerd op

“Gratis af te halen: een brokje oud Amsterdam”, kopte De Volkskrant op 31 oktober 2019. De gemeente Amsterdam opende haar depot vol ornamenten en bouwfragmenten en iedereen met een goed voorstel kon stukken naar keuze ophalen. Deze kans lieten de studenten van de Academie van Bouwkunst niet lopen. Het resultaat van hun onderzoek en ontwerpopdracht is te zien in de expositie 'Was I an Ornament?', gelijktijdig geëxposeerd met de nieuwe fototentoonstelling 'Am I an Ornament'. Beide exposities zijn vanaf 9 juni te zien in Architectuurcentrum Amsterdam

In de afgelopen decennia heeft de gemeente Amsterdam veel bouwfragmenten, ornamenten en puin van monumentale gebouwen verzameld en opgeslagen in een depot. Alle bouwfragmenten zijn vastgelegd, gedocumenteerd, op waarde gerangschikt en gepubliceerd in een uitgebreide catalogus.

Deze verweesde bouwmaterialen werden in de tijd anders gewaardeerd. Er was een tijd dat deze materialen als ‘bouw-kunst’ in de tuin van Het Rijksmuseum werden tentoongesteld, maar in de loop der jaren is men de belangstelling voor deze objecten kwijtgeraakt en zijn ze opgeslagen en verplaatst van het ene naar het andere magazijn. De tijd is aangebroken dat de stad Amsterdam niet eens meer wil opslaan en ze wil weggeven aan iedereen die met een redelijk plan komt. Dit project van studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam is een onderzoek naar hoe historische bouwfragmenten en ornamenten een inspiratiebron kunnen zijn voor toekomstige plannen en hergebruikt kunnen worden.

In het ontwerpproject van de Academie stonden creatie, sloop, opslag en expositie van gebouwen centraal. De studenten ontwierpen een nieuw gebouw op het Marineterrein in Amsterdam dat drie reeds aanwezige functies die al in de buurt zaten moet huisvesten: de Archeologiewerkplaats van Monumenten en Archeologie, de huidige ‘maakruimte’ van de Academie van Bouwkunst en een nieuw onderkomen voor ARCAM, het Architectuurcentrum van Amsterdam.

Elke student had de taak om een geschikte plek te vinden voor de verzameling van deze vergeten ornamenten in hun gebouw. Daarnaast werkten de studenten met echte bouwfragmenten en ornamenten naar keuze uit een grote kist die de Academie kreeg van de afdeling Monumenten en Archeologie, categorie D: puin. Niet alleen de esthetiek van de fragmenten stond centraal, maar ook het maken van de fragmenten. De eerste bouwfragmenten werden hertekend, 3d gescand, geprint, gekopieerd, gespiegeld, gebruikt als gietvorm, etc. Vervolgens werden de historische fragmenten en ornamenten geïnterpreteerd tot een nieuw functioneel element voor hun ontwerpproject: de deurkruk van hun gebouw.

Van elke student wordt het historische bouwfragment, de deurkruk en het beeld van hun gebouwontwerp getoond. Het project werd begeleid door Jarrik Ouburg (HOH Architecten), Kaita Shinagawa (Studio KU+) en Juliette Gilson.

Klik hier voor meer informatie en openingstijden. 

Delen