Film van master alumnus Louis Hothothot (lichting 2017) geselecteerd als openingsfilm van het IDFA

Gepubliceerd op

Louis Hothothot (Louis Yi Liu) volgde tussen 2015 en 2017 de Masteropleiding aan de Filmacademie. In deze periode werkte hij aan zijn onderzoeksproject Red Kid Black Kid, dat hij later verder ontwikkelde tot de documentaire Four Journeys. Artistiek directeur Orwa Nyrabia van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) heeft net bekend gemaakt dat Louis’ documentaire geselecteerd is als openingsfilm van het festival. Four Journeys zal op 17 november de 34e editie van het IDFA openen. 

In zijn debuutfilm Four Journeys onderzoekt Louis de eenkindpolitiek in China en de doorwerking van politieke beslissingen op individuele levens. Dit doet hij vanuit zijn persoonlijke verhaal; Louis werd in 1986 in China geboren als tweede kind in zijn gezin. Zijn ouders ontvingen een hoge boete en zijn vader kon zijn verdere carrière wel vergeten. Als twintiger verhuisde Louis naar Amsterdam. In de film keert hij terug naar China en zoekt hij zijn ouders en zus op, om voor de camera deze traumatische familiegeschiedenis onder ogen te komen. Een “lyrisch en intens persoonlijk debuut”, schrijft het IDFA over de film. “Four Journeys ontvouwt zich als een zachte en droevige stroom van herinneringen, afwezigheden en slepende schaduwen en luidt met de première op het IDFA de nieuwe documentaire poëtica die eraan zit te komen in - beladen met verwondering, nuance en bezieling.” 

Voordat Louis aan de Master of Film aan de Filmacademie begon, studeerde hij grafische vormgeving, animatie en videokunst aan de China Central Academy of Fine Art in Peking en deed vervolgens de Master of Fine Arts aan het Dutch Art Institute. Louis werkt als multimediakunstenaar en combineert film, videokunst, performance en grafisch ontwerp. Zijn werk gaat over herinneringen, emotie, politiek en pijn en hoe politieke macht onze identiteit vormgeeft en disciplineert.

Delen