In memoriam Ack van Rooyen (1930-2021)

Foto: Joke Schot

Gepubliceerd op

Jazztrompettist Ack van Rooyen is 18 november op 91-jarige leeftijd overleden.

Als trompettist en bugelspeler maakte Van Rooyen deel uit van de vroegste moderne jazzgeneratie in Europa. Hij speelde in vele orkesten (The Ramblers, The Skymasters, het orkest van Bert Kaempfert) en nam veel platen op met artiesten uit binnen- en buitenland. Hij deelde het podium met jazzgiganten als Miles Davis, Dizzy Gillespie en Gil Evans. In 2020 werd hij koninklijk onderscheiden vanwege zijn grote verdiensten in de nationale en internationale jazzmuziek en het jazzonderwijs. Tevens ontving Van Rooyen dat jaar de prestigieuze Boy Edgar Prijs, 'als de belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis.'

Van Rooyen was als docent verbonden aan het Hilversums Conservatorium, dat later zou fuseren met het Sweelinck Conservatorium tot het Conservatorium van Amsterdam. Hij gaf daar onder andere les aan latere CvA-docenten als Ruud Breuls en Jan Wessels. Wij wensen een ieder veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Delen