Janna Bystrykh benoemd tot hoofd Architectuur

Gepubliceerd op

Janna Bystrykh (1980) is door de Academie van Bouwkunst Amsterdam benoemd tot hoofd van de masteropleiding Architectuur. Zij volgt per 1 januari 2022 Jan Richard Kikkert op, die na een periode van 5,5 jaar het stokje over zal dragen. De Academie van Bouwkunst is verheugd over de komst van Janna Bystrykh.

Janna Bystrykh heeft vakinhoudelijke ervaring en ervaring met architectuuronderwijs. Ze is geboren in Rusland en groeide op in Nederland. Ze studeerde aan de TU Delft en London School of Economics, en nam deel aan uitwisselingsprogramma’s met IIT in Chicago en ETSAB in Barcelona. Sinds 2008 is ze werkzaam in Nederland, bij KCAP en OMA*AMO, waar ze tot 2018 associate was. In 2019 richtte zij het bureau BYSTRYKH op, in 2022 zal haar publicatie Play! bij nai010 uitgevers verschijnen en de documentaire Great Pla(i)ns worden uitgebracht.

In het onderwijs is Janna onder meer verbonden geweest aan Wageningen UR, TU Delft, Berlage Institute, Harvard GSD, en heeft ze bijgedragen aan de lancering van het onderwijsprogramma van Strelka Institute in Moskou. Daarnaast treedt zij regelmatig op als visiting critic bij onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland.

Zelf zegt Janna Bystrykh over haar benoeming:

“Het is een bijzonder boeiende en uitdagende tijd voor het vak en het onderwijs. Ik kijk er erg naar uit om samen met de studenten en de docenten de aandacht te richten op de fundamentele vraagstukken die voor ons liggen, te zoeken naar interdisciplinaire samenwerking en het verfijnen van de urgenties binnen het beroep, gericht op goed ontwerp en de behoeften van toekomstige generaties en de uitdagingen waarmee zij zullen moeten werken.”

Aan het begin van 2022 zal Janna Bystrykh haar intreerede uitspreken op de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

foto: Geisje van der Linden

Delen