Eindexamenfilm De Pinpas (lichting 2021) ingezonden voor de Oscars

Gepubliceerd op

De eindexamenfilm De Pinpas (lichting 2021) is één van de vier korte films die is ingezonden voor de Oscars. De pinpas van Thijs Bouman kwalificeerde zich afgelopen jaar op verschillende manieren voor inzending naar de Academy Awards. Korte films kunnen zich kwalificeren door het winnen van een prijs op een Oscar qualifying filmfestival of door het organiseren van een qualifying run in de Verenigde Staten.

De Pinpas kwam tot stand in samenwerking met Human. Wanneer de Poolse au pair Karina samen met haar oppaskinderen boodschappen wil afrekenen, merkt ze dat de moeder haar de pincode niet toevertrouwt. Hierdoor ontstaat er een kleine scheur in de vertrouwensband tussen Karina en het gezin, met alle gevolgen van dien.

De film werd geselecteerd voor onder meer het Zlin Film Festival, het Nederlands Film Festival en Go Short International Short Film Festival Nijmegen. De film werd genomineerd voor de Zilveren Krulstaart en won diverse prijzen waaronder de CILECT best fiction prize, Best European Film op het Brest European Short Film Festival en de prijs voor Best International Film op het Show Me Shorts Film Festival in Nieuw-Zeeland waarmee De pinpas zich gekwalificeerd heeft voor de Oscar in de categorie Live Action Short Film.

See NL ondersteunt naast de inzending van korte films voor de Oscars ook de inzendingen voor International Feature en Documentary Feature. Sweet Dreams van Ena Sendijarević (lichting 2014) is de Nederlandse inzending voor International Feature.

De films moeten eerst doordringen tot de shortlist en daarna genomineerd zijn om in aanmerking te komen voor een Oscar. De shortlists worden op 21 december 2023 bekendgemaakt, gevolgd door de nominaties op 23 januari 2024. De uitreiking van de 96e Academy Awards vindt plaats op zondag 10 maart 2024.

Delen