Eerste eindexamenfilm Filmacademie met geavanceerde LED-schermen in samenwerking met ROE Visual

Gepubliceerd op

Vierdejaarsstudenten van de Filmacademie werken dit najaar samen met ROE Visual om de allereerste eindexamenfilm met LED-schermen te realiseren. De global leader in LED-schermen wil nieuw talent steunen met deze baanbrekende manier van filmen. Laatstejaarsstudenten Phoebe de Geus, Sierd Reinstra, Koen Jager, Merel Hogerheijde, Sammy Shefa Idris, Tjeerd Dam, Jim Sluis, Pim Pimentel en Frans-Willem Janssens werken samen aan het zogenoemde ‘X-Project’ dat volgend jaar in première gaat tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival in het Eye Filmmuseum te Amsterdam.

Anders dan de traditionele greenscreen, gebruikt het X-Project een groot LED-scherm dat als allereerst is ingezet voor The Mandalorian (2019). Deze geavanceerde methode, gecombineerd met de In-Camera VFX (ICVFX) technologie, zorgt ervoor dat de virtuele wereld naadloos is verweven in het cameraperspectief. Hierdoor ontstaat er een realistische filmrealiteit voor de crew om mee te werken. De mogelijkheden zijn eindeloos en hiermee verdwijnt de noodzaak om op verschillende locaties te filmen.

ROE Visual  wil de volgende generatie filmmakers steunen door een hands-on manier van kennisoverdracht over virtuele productietechnologieën. De organisatie wil hiermee grensverleggende productietechnieken introduceren aan jong filmtalent: "ROE Visual ondersteunt graag initiatieven, zoals het X-Project van de studenten van de Nederlandse Filmacademie. Jonge filmakers zijn de toekomst, het is goed om te zien dat zij nieuwe en baanbrekende technieken omarmen, zoals virtual production. Wij geloven dat investeren in de opleiding en ontwikkeling van jonge filmmakers cruciaal is voor het bevorderen van de filmindustrie als geheel." - Olaf Sperwer, Business Development Virtual Production at ROE Visual

De eindexamenfilm typeert zich door de unieke production design en visual effects. Daarnaast bestaat het project uit een combinatie van animatie, virtual reality en andere innovatieve vormen en technologieën: " Het was geweldig dat we het experiment met virtual production aan konden gaan. In de filmsector gaan technologie en creativiteit altijd hand in hand. We stonden te springen om te leren over deze nieuwe innovatie en te kijken wat de creatieve mogelijkheden zijn. De departementen uit de post- en preproductie konden door de LED-schermen veel intensiever en effectiever samenwerken. We zijn enorm dankbaar dat ROE Visual ons deze kans heeft gegeven.’’ - Frans-Willem Janssens, Producent van het X-Project

Het X-Project is een eindexamenproductie dat ieder jaar inhoudelijk wordt geïnitieerd door de studierichting Visual Effects & Immersive Media van de Filmacademie. De productie gaat tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival (zomer 2024) in première in het Eye Filmmuseum te Amsterdam. Tijdens het festival presenteren meer dan 80 vierdejaarsstudenten hun films aan het werkveld en het publiek. De producties bestaan uit fictiefilms, documentaires en het X-Project.

Credits X-Project
Regie: Merel Hogerheijde & Sammy Shefa Idris
Scenario: Jim Sluis & Tjeerd Dam
Productie: Frans-Willem Janssens
Visual Effects: Koen Jager & Sierd Reinstra
Production Design: Phoebe Mine de Geus
Virtual Production Supervisor: Mats Bomers
DOP: Pim Pimentel

Delen