Prijswinnaars Henny Kamerman Dansersprijs bekend: Maria Gomez Becerra en Yasmin Diktaş

links: Maria Gomez Becerra, rechts: Yasmin Diktaş

Gepubliceerd op

De prijswinnaars van Henny Kamerman Dansersprijs 2024 zijn bekend: Maria Gomez Becerra (NBA Bachelor docent klassiek ballet) en Yasmin Diktaş (Docent Dans).  De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op maandag 30 september in de hal van de Academie voor Theater en Dans aan de Jodenbreestraat 3 in Amsterdam.

De jury is onder de indruk van de bevlogenheid en visie op maatschappelijke thema’s en de rol die dans daarin kan spelen.
De jury is van mening dat deze twee ambitieuze vrouwen een hele mooie bijdrage kunnen leveren aan zowel het culturele als maatschappelijke domein met hun projecten.

Maria Gomez Becerra
Maria had haar presentatie tot in de puntjes uitgewerkt en wist de jury van begin af aan mee te slepen in haar passie om ballet meer te verbinden met de maatschappij in Colombia. 

Als kind heeft zij zelf nooit een live balletvoorstelling kunnen zien, omdat ballet cultureel nog geen grote plek in neemt in de Colombiaanse maatschappij. Maria brengt daar, met haar project, graag verandering in.

De jury was onder de indruk van haar professionele aanpak, plannen en maatschappelijke visie en hebben er 100% vertrouwen in dat Maria in staat is om de kennis die zij op de Nationale Balletacademie heeft opgedaan, terug te geven aan de maatschappij in Colombia en daar middels haar project potentieel levens kan veranderen van kinderen met dezelfde ambitie voor een carrière in de dans.

Yasmin Diktaş
Yasmin bracht voor haar presentatie acht toegewijde dansers mee, die speciaal naar Amsterdam waren afgereisd om Yasmin te ondersteunen in haar project. Yasmin is een jonge ambitieuze dans docent met een prachtige maatschappelijke visie. Zij gelooft in de helende en therapeutische kracht van dans en zet dit graag in bij onder andere asielzoekerscentra. Haar presentatie was professional en tot in detail uitgedacht.

De jury vond het mooi om te zien dat een nog niet afgestuurde Docent Dans student zoveel toewijding ontvangt van haar leerlingen, dat spreekt veel vertrouwen in haar toekomst als docent uit. Ook maatschappelijk vindt de jury dit project absoluut het ondersteunen waard en hoopt hiermee bij te dragen aan het durven uiten en het verwerken van complexe situaties en emoties doormiddel van dans.

Over de Henny Kamerman Dansersprijs
De Henny Kamerman dansersprijs wordt jaarlijks door een vakjury toegekend aan een opvallende, eigenzinnige en bijzondere danser in welke vorm dan ook. De prijs is vernoemd naar Henny Kamerman, die vanaf eind jaren '80 tot 2002 het jazztheater- en showmusicaldansprogramma (later UC/JMD genoemd) opbouwde en leidde. Binnen de gevestigde danswereld van modern en klassiek wist ze een academische basis te creëren voor jazzdans. Haar energie en tegendraadsheid in de danswereld worden door de jury in aanmerking genomen.

De Henny Kamerman Dansersprijs wordt in 2021 voor het eerst uitgereikt aan de laatste lessen van de dansopleidingen Moderne Theaterdans en Urban Contemporary/JMD. In 2022 ging de Henny Kamerman Dansersprijs naar Jinko Adams, afgestudeerd aan het Urban Contemporary (JMD) programma. In 2023 ging de Henny Kamerman Danserprijs naar Tim Vervenne, afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans (DD).
De volgende pitchronde zal in januari 2025 plaatsvinden. Studenten uit het laatste jaar van alle dansopleidingen komen in aanmerking voor de dansprijs.

Jury Henny Kamerman Dansersprijs
Honey Eavis, Dalton Jansen, Wendy Tadrous-Paulusma, Jimat Pelupessy
 

Over het ATD Fonds
Het ATD Fonds ondersteunt studenten van alle opleidingen aan de Academie voor Theater en Dans om hun opleiding te voltooien en de stap naar het werkveld te maken. Dat doet het fonds door het uitreiken van prijzen en het verlenen van bijdragen. Anna Drijver is voorzitter van het fonds.

Bijdragen? 
Iedereen kan bijdragen aan het ATD Fonds en dat is hard nodig!
Ga naar
www.atdfonds.nl voor meer informatie.

Delen