AHK Eindwerkprijzen 2022 uitgereikt aan This Is Your Captain Speaking, Tentoonstelling voor verbeelding en Jongen van hout

V.l.n.r. Steven van Raan, Idriss Nabil, Eva Oosterveld (foto: Erwin van Amstel)

Gepubliceerd op

Op 26 januari 2023 zijn de AHK Eindwerkprijzen voor de elfde keer uitgereikt. Tijdens een feestelijke awardceremonie in de Melkweg werd het beste afstudeerwerk van lichting 2022 in de schijnwerpers gezet. De prijs in de categorie Bachelor is gewonnen door Idriss Nabil (Regie Fictie) en zijn team voor hun film This Is Your Captain Speaking. De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Steven van Raan (master Architectuur) voor zijn project Tentoonstelling voor verbeelding. Het publiek koos Jongen van hout van Eva Oosterveld (Regie Documentaire) en haar team als winnaar van de publieksprijs.

Winnend bachelorproject
Idriss Nabil studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie met zijn film This Is Your Captain Speaking. Uit het juryrapport: “Op een krachtige en speelse manier nodigt de film uit tot het bevragen van de normen van de grote-mensen-wereld. De film laat je op een volwassen manier door de ogen van een kind kijken, waardoor je volledig meegaat in diens belevingswereld. De cinematografie en sound design ondersteunen dit op een zeer precieze, volledig kloppende manier en maken het tot een liefdevolle film die aanzet tot dialoog tussen ouders en kinderen over een urgent maatschappelijk thema.”

Winnend masterproject
Steven van Raan studeerde af aan de Academie van Bouwkunst met zijn project Tentoonstelling voor verbeelding. Uit het juryrapport: “In Tentoonstelling voor verbeelding wordt de architectuur teruggebracht tot de essentie: een verbinding tussen kunst en ratio. In een zeer gedetailleerd uitgewerkt en hoogwaardig onderzoek maakt Steven van Raan zich sterk voor meer gevoel in de architectuur, weg van de megalomane en verzakelijkte plannen van projectontwikkelaars. Prachtig en zeer noodzakelijk in een steeds schraler wordend architectonisch landschap.”

Publieksprijs
De publieksprijs werd bepaald door de aanwezigen in de Melkweg en de kijkers van de livestream. De prijs ter waarde van € 1.000 werd overhandigd aan Eva Oosterveld (Regie Documentaire) & team (Nederlandse Filmacademie) voor hun documentaire Jongen van hout.

Criteria en jury
De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van € 3.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs ter waarde van € 1.000. De genomineerden die niet wonnen, ontvangen ieder € 500 voor hun nominatie.

Vijf bachelorprojecten en vijf masterprojecten van lichting 2022, afkomstig van de verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Ernestine Comvalius (lid Raad van Toezicht Stichting Democratie & Media, coach voor jonge kunstenaars), Amber Kortzorg (journalist & lid Raad van Toezicht AHK), Ahmet Polat (fotograaf & filmmaker) and Inez van der Scheer (junior curator Amsterdam Museum).

Meer informatie over de AHK Eindwerkprijs

Delen