Carlijn de Lange

Carlijn de Lange

‘In onze huidige tijd vol wereldproblemen is kunsteducatie juist nodig. Kunst kan deze problemen helaas niet oplossen, maar door kunst leren we een heleboel vaardigheden als creatief denken en samenwerken, waardoor we met deze complexe problemen kunnen omgaan!’

Door de master Kunsteducatie heb ik nieuwe inzichten gekregen in de mogelijkheden van het educatieve werkveld. Voor de master zag ik mezelf als uitvoerend muziekdocent die keurig meedraaide in het schoolsysteem en leerlingen van ‘leuke’ lessen voorzag, echter had ik de behoefte meer dan dat te bereiken. De master heeft mij ontzettend veel kennis en vaardigheden geboden waardoor ik nu een hele andere kijk op het educatieve werkveld heb.

Samen met Marja Reniers heb ik een empirisch onderzoek uitgevoerd naar interdisciplinaire lesprogramma’s op het snijvlak van kunst en wetenschap, waarvoor we het lesprogramma wAt lab hebben ontwikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat vakken elkaar kunnen versterken en wil er daarnaast voor zorgen dat kunsteducatie voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Mijn kunsteducatieve project heb ik mogen uitvoeren met het professionele symfonieorkest het Orkest van het Oosten en met leerlingen met een beperking. Centraal stond dat iedereen de mogelijkheid heeft om muziek te maken, ongeacht beperking of muzikale ervaring. Een ontzettend mooi en dankbaar project dat zeker nog een vervolg gaat krijgen. Dit vervolg geldt tevens voor mij, gezien ik met trots mag zeggen met een nieuwe baan te starten als educatiemedewerker bij het Orkest van het Oosten!

Beroep
Muziekdocent en educatiemedewerker Orkest van het Oosten

Terug naar lijst
Delen