Deborah Hay

Breaking the Chord
de Theaterschool, 2010

Deborah Hay werkt het grootste deel van haar carrière aan choreografieën voor grote groepen. In haar boek Lamb at The Altar: The Story of a Dance beschrijft ze hoe ze in vier maanden tijd een choreografie maakt voor 41 mensen. Sinds 2004 richt ze zich voornamelijk op het maken van choreografieën voor ervaren dansers en choreografen.

De uitnodiging van de SNDO om een massa choreografie te maken geeft haar de kans om terug te keren naar het grote groep format met meer kennis en ervaring die ze de afgelopen 5 jaar opdeed toen ze werkte met meer subtiele choreografische uitdagingen. De uitvoering 'Breaking the chord 'Try-outs vond plaats in de Muiderkerk te Amsterdam. De eenmalige voorstelling vond plaats tijdens het Springdance festival 2009.

Het resultaat was verbluffend: ‘Hay creates an openness on the stage that transfers to the audience through her dancers. Breaking the Chord is an invitation to be swept along to the rhythm of the dancers’ voices and bodies.’ (Springdance festival press release)

About Deborah Hay
Deborah Hay is danser en choreografe. Haar werk speelde een belangrijke rol in de vorming van het internationale dans en performance sinds de jaren 60.
Zij maakte deel uit van de Judson Dance Theatre, die geld als een van de meest radicale en (EXPLOSIVE) kunstbewegingen van de 20ste eeuw. In de jaren 70 verliet Hay New York om in een commune in Nort Vermont te gaan leven. Ze distantieerde zichzelf van de performing area en ging een lange periode in van reflectie over hoe dans is transmitted en gepresenteerd.
Later focuste zich alleen op enigmatic dans solo’s, vertoond over de hele wereld en doorgeven aan noted performers in de US, Europa en Australie. Ze schreef het boek Moving Through the Universe in Bare Feet, Lamb at the Altar, en My Body, The Buddhist.

In oktober 2009 ontving Hay van de Theatre Academy in Helsinki, Finland, een Honorary Degree of Doctor of Dance tijdens de Doctoral Degrees Graduation Ceremony.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

Delen