Eyal Sivan

Van eind oktober tot half december 2012 was documentaire-filmmaker Eyal Sivan als Artist in Residence verbonden aan de masteropleiding van de Filmacademie. Sivan werkte tijdens zijn residency aan diverse onderzoeksprojecten waarbij zijn eigen werk, de ontwikkeling van de opleiding en de begeleiding van studenten centraal stonden.


De master Film wilde met de komst van Sivan de methodiek van artistiek filmonderzoek en het onderwijs daarin op de kaart zetten. Het werk en de methodiek van Sivan vormden voor de Filmacademie een goed voorbeeld voor de nauwe interactie tussen praktijk en theorie (of reflectie).


Sivans residency staat in het teken van zijn eigen artistieke praktijk en die van de masterstudenten. Zij zijn collectief betrokken bij actuele onderzoeksprojecten, maar worden ook individueel door hem begeleid bij de ontwikkeling van hun eigen onderzoek. Gedurende Sivans residency werden viewings en lezingen georganiseerd voor de gehele gemeenschap van de Filmacademie. Daarnaast nam Sivan deel aan publieke discussies over zijn werk in een programma van IDFA.

Over Eyal Sivan
Eyal Sivan woont in Parijs en Tel Aviv en is docent in Tel Aviv, Londen en Amsterdam, waar hij al sinds het begin van de masteropleiding gastlessen geeft. Zijn controversiële films hebben veelal het Palestijns/Israëlisch conflict als uitgangspunt en kenmerken zich door de aandacht voor geschiedenis en het individueel maatschappelijk geheugen.
Zijn films – o.a. ‘The specialist – portrait of a modern criminal’ (1999), ‘Route 181 – Fragments of a journey in Palestine Israel’ (2003) en ‘Jaffa, the orange’s clockwork (2009)’ – zijn internationaal vertoond op verschillende festivals en bekroond met diverse prijzen en awards. Lees meer op www.eyalsivan.net.

activiteiten

Framing Perpetrators, lezing op Nederlandse Filmacademie

IDFA Industry Panel 'Found footage in the Youtube era'

Delen