Dingeman Deijs wint Archiprix 2009

Gepubliceerd op

Het afstudeerwerk Uitgemergeld van Dingeman Deijs, alumnus van de Academie van Bouwkunst, heeft een gedeelde eerste prijs gewonnen bij de Archiprix 2009. Daarnaast was er een eervolle vermelding voor De Resonator van Derk van der Velden. In totaal dongen 27 afstudeerplannen van de Nederlandse ontwerpopleidingen mee naar de prestigieuze prijs voor aankomend architectuurtalent.

 

Namens de Amsterdamse Academie van Bouwkunst waren vier studenten genomineerd. Het winnende Uitgemergeld van Dingeman Deijs (Architectuur) gaat in op nieuwe ontwikkelingen in het gebied van voormalige mergelgroeven. In zijn plan wordt een duister rijk een poëtische wereld. De Resonator van Derk van der Velden (Landschapsarchitectuur) is een inventief en gedurfd ontwerp dat laat zien dat er een andere oplossing mogelijk is voor het vraagstuk van waterberging en hoogwaterkering in het IJsselmeer.


De winnaars en de studieleiding van de Academie van Bouwkunst: v.l.n.r. Dingeman Deijs, Machiel Spaan (hoofd Architectuur), Aart Oxenaar (directeur), Derk van der Velden, Noel van Dooren (hoofd Landschapsarchitectuur) en Rogier van den Berg (hoofd Stedenbouw)

Lisette Plouvier (Landschapsarchitectuur) was genomineerd met haar verleidelijke en bijzondere plan van het Openbare zwembad, een soepel functionerend, constructief doordacht en ruimtelijk spannend bouwwerk. Jan Maas (Architectuur) legt met zijn Urban Wrinkle feilloos de vinger op een gemis in de Amsterdamse Zuid-as. Hij introduceert een park waardoor een nieuwe wijk tegelijkertijd een spannend en ontspannend centrum krijgt.

Meer informatie over de genomineerden op academievanbouwkunst.nl:
Uitgemergeld Dingeman Deijs
De Resonator Derk van der Velden
Het openbare zwembad Lisette Plouvier
Urban Wrinkle Jan Maas

De nominaties van de Academie van Bouwkunst zijn tot stand gekomen door een jury bestaande uit Rogier van den Berg, Noël van Dooren, Aart Oxenaar, Machiel Spaan en visiting critic Don Murphy van VMX architects. Zij beoordeelden 22 afstudeerplannen en keken daarbij in het bijzonder naar het niveau van het onderzoek en de consistentie in de uitwerking van de opgave, de overtuigingskracht en de eigenheid van de ontwerpingreep.

Archiprix
De stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Archiprix presenteert jaarlijks de beste afstudeerplannen van deze opleidingen. De jury van Archiprix 2009 bestaat uit Haiko Meijer, Arjen Oosterman, Miranda Reitsma, Ronald Rietveld en Max Risselada.

Op zaterdag 27 juni werden de winnaars van Archiprix 2009 bekendgemaakt op het RDM-terrein in Rotterdam. Dingeman Deijs deelde de eerste prijs met Simone Pizzagalli van de TU Delft met haar ontwerp Spaces, Poetics and Voids. De tweede prijs was voor Kartuizerklooster, een psychodyslepticum van Servie Boetzkes (TU Eindhoven).

Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteerden de genomineerden hun plannen en vond een debat onder leiding van Chris van Langen plaats. Ook werd het eerste exemplaar van het boek Archiprix 2009 overhandigd aan de prijswinnaars.

De genomineeerde ontwerpen zijn in juli en augustus te bekijken op een tentoonstelling die na afloop van de prijsuitreiking wordt geopend. Gelijktijdig wordt ook de tentoonstelling over 's werelds beste afstudeerplannen, de Archiprix International Montevideo 2009, geopend.

Uitgemergeld
Het openbare zwembad
De Resonator
Delen