Erfgoedarena januari 2010: Toerisme, zegen of vloek voor het erfgoed?

Gepubliceerd op

Steeds meer steden doen bewust aan citymarketing. Erfgoed speelt daarbij een belangrijke rol. Het is niet toevallig dat bij veel gemeentebesturen de portefeuillehouder economische zaken ook de portefeuillehouder cultuur is. Kunnen de authenticiteit en de integriteit van erfgoed nog wel overeind worden gehouden als we erfgoed steeds vaker inzetten voor citymarketing?In de januari-editie van de Erfgoedarena onderzoeken wij of dit een verkeerde vraag is en zal blijken dat de duurzame overleving van erfgoed hierdoor juist gewaarborgd is.

Sprekers
Frans Schouten is oud lector visitor management aan de NHTV te Breda en voormalig docent en directielid van de Reinwardt Academie. Als consultant voor Unesco was hij bij projecten in ontwikkelingslanden betrokken, momenteel is hij expert bij PUM Dutch Senior-Experts.

Fokelien Renckens-Stenneberg is sinds 2001 directeur van het Zaans Museum ‘op’ de Zaanse Schans.

Dirk Noordman heeft zich gespecialiseerd in het management van de culturele sector. Van 1991-2006 hield hij zich bezig met theorievorming, onderwijs en onderzoek over de professionalisering van organisaties in de kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit. Hij ontwikkelde een managementtheorie die recht doet aan kunst en cultuur en schreef de boeken Museummarketing, Cultuur in de citymarketing en Cultuurmarketing.

Voorzitter
Léontine Meijer-van Mensch is docente erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie. Zij werkte als docent cultuurbehoud en museologie aan de Europa Universiteit Viadrina in Franfurt (Oder) en in diverse musea in binnen- en buitenland, o.a. in het Jüdisches Museum in Berlijn.

Overige informatie
Deelname is gratis. U dient zich wel aan te melden via de website van Erfgoed Nederland. Het debat begint om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie, inloop vanaf 19.30 uur. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel.

Tijd en locatie
woensdag 20 januari 2010, 20.00 uur
Reinwardt Academie
Dapperstraat 315, Amsterdam
www.reinwardtacademie.nl


De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

Contactpersoon:
Patricia Redder, 020-7155828

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthema's. Elk debat wordt ingeleid door een spreker. Vervolgens reageren twee panelleden onder leiding van een voorzitter. Daarna is de arena aan de zaal

Delen