Leontien Wiering benoemd tot directeur de Theaterschool

Gepubliceerd op

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft Leontien Wiering benoemd tot directeur van de Theaterschool. Zij volgt André Veltkamp op, die per 1 augustus met pensioen gaat. Wiering (1968) was tot voor kort directeur van de Nederlandse Dansdagen en is op dit moment adjunct-directeur en hoofd Dans van de Theaterschool.

 

De Theaterschool neemt een prominente plek in binnen het theater- en dansonderwijs in Nederland en bereidt talentvolle studenten voor op een internationale beroepspraktijk. De Theaterschool kent een uiteenlopend aanbod van hbo-opleidingen op het gebied van dans en theater, zowel op het podium als achter de schermen. Tot de vijftien studierichtingen, op bachelor- en masterniveau, behoren onder andere de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, de Nationale Balletacademie, de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en DasArts – Master of Theatre. Onder leiding van Leontien Wiering wil de Theaterschool zich verder ontwikkelen tot een slagvaardige organisatie die nog meer dan nu een bepalende en onderscheidende rol speelt in de (inter)nationale theater- en danswereld.

Leontien Wiering werd als uitvoerend danser opgeleid aan de Rotterdamse Dansacademie. Aansluitend danste zij voor Compagnie Aimé de Lignière in Antwerpen en volgde zij de opleiding Kunst- en mediamanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tussen 1994 en 2001 was zij werkzaam bij Korzo Productiehuis voor de Dans in Den Haag, waarna zij van 2001 tot 2010 directeur was van de Nederlandse Dansdagen. In dezelfde periode had zij haar eigen productiebureau, Lewis Productions. Daarnaast bekleedt Wiering sinds 2001 diverse bestuurs- en adviesfuncties, onder andere voor het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten en als voorzitter van het Netwerk Dans.

Sinds 2007 geeft Wiering als adjunct-directeur van de Theaterschool leiding aan de dansafdeling. In september 2009 ontving zij uit handen van minister Plasterk een subsidie van € 245.000 voor de omvorming van de huidige balletopleiding tot een nieuwe topopleiding voor jong ballettalent, in samenwerking met Het Nationale Ballet.

André Veltkamp was sinds 1997 directeur van de Theaterschool. Hij zal als docent Dramaturgie aan de Theaterschool verbonden blijven.

foto: Bob Bronshoff

Delen