Top Naeff Prijs uitgereikt aan Øystein S. Johansen

foto: Bram de Goeij voor het Examenboek 2010 'In Your Hands'

Gepubliceerd op

Op 5 juli 2010 is de Top Naeff Prijs uitgereikt aan Øystein S. Johansen, afgestudeerd aan de Mime Opleiding van de Theaterschool. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan een veelbelovende student van de Theaterschool. De prijs is bij verrassing tijdens de diplomaplechtigheid overhandigd.

Op 5 juli 2010 is de Top Naeff Prijs uitgereikt aan  Øystein S. Johansen, afgestudeerd aan de Mime Opleiding van de Theaterschool. De Top Naeff Prijs wordt traditiegetrouw toegekend als aanmoedigingsprijs aan een veelbelovende student van de Theaterschool. De prijs is bij verrassing tijdens de diplomaplechtigheid overhandigd.
 
Øystein Johansen (Lillehammer 1982) is afkomstig uit Noorwegen. Hij regisseerde tijdens zijn opleiding de voorstellingen Fyrtårnet, Speurtocht en Sonar. Zijn grote voorbeelden zijn o.a. Henrik Ibsen en Jerzy Grotowski. Øystein Johansen wil met zijn voorstellingen zowel de Nederlandse als de Noorse podia bespelen. In zijn werk is Johansen op zoek naar het moment waarop de mens zijn masker aflegt. Achter een mooie buitenkant gaan onschuld en lelijkheid schuil, achter een zachte streling kan een klap in het gezicht verhuld zijn. Øystein Johansen vindt het belangrijk dat theatermakers niet uit het oog verliezen om met het publiek te communiceren. Theater moet niet vaag zijn, maar een krachtige boodschap overbrengen. Øystein Johansen studeerde af met de voorstelling Are You There? In deze voorstelling wordt het grensgebied tussen zichtbaar en onzichtbaar, afgetast. We maken kennis met een stel, ze zijn alleen. Of niet?
 
Over de Top Naeff Prijs

De prijs kan uitgereikt worden dankzij het 'Top Naeff Prijs Fonds': een Fonds op Naam van de Stichting Fondsen De Theaterschool. De Top Naeff Prijs bestaat sinds 1955 en werd voor de eerste maal uitgereikt aan Sigrid Koetse. Top Naeff (1878-1953) was zeer betrokken bij de ontwikkeling van het toneel in Nederland. Naast enkele romans schreef zij ook toneelstukken en was toneelrecensent van De Groene Amsterdammer. De prijs bestaat uit een bedrag van € 750 en een gegraveerd zilveren bekertje. De prijs wordt alleen dán uitgereikt wanneer er volgens de jury sprake is van een uitzonderlijke prestatie, naar aanleiding waarvan kan worden aangenomen dat het aantreden van de desbetreffende student(en) een verrijking betekent voor de bestaande Nederlandse dans- en/of theaterpraktijk.

De jury van de Top Naeff Prijs bestond uit: Paul Knieriem (regisseur), Marijn van der Jagt (journalist/recensent) en Jeroen de Nooijer (dramaturg).

Delen