Prijzenregen voor Theaterschoolstudenten op ITs Festival

Gepubliceerd op

Op de laatste avond van de 21e editie van ITs Festival zijn maar liefst vier prijzen uitgereikt aan studenten van de Theaterschool. De Ton Lutzprijs voor beste regie ging dit jaar naar Julie Van den Berghe, afstuderend aan de Regie Opleiding; de ITs Choreography Award werd uitgereikt aan William Collins, derdejaarsstudent aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en de ITs Parade Parel ging naar Michele Rizzo, eveneens derdejaarsstudent SNDO. De ITs Award publieksprijs is gewonnen door Sanne Vanderbruggen, studente aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Op de laatste avond van de 21e editie van ITs Festival zijn maar liefst vier prijzen uitgereikt aan studenten van de Theaterschool. De Ton Lutzprijs voor beste regie ging dit jaar naar Julie Van den Berghe, afstuderend aan de Regie Opleiding; de ITs Choreography Award werd uitgereikt aan William Collins, derdejaarsstudent aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en de ITs Parade Parel ging naar Michele Rizzo, eveneens derdejaarsstudent SNDO.De ITs Award publieksprijs is gewonnen door Sanne Vanderbruggen, studente aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Julie van den Berghe wint Ton Lutz Prijs 2010
Julie van de Berghe, vierdejaarsstudente aan de Regie Opleiding van de Theaterschool, heeft de Ton Lutz Prijs voor het grootste regietalent gewonnen met de voorstelling Le Coup/é. Van den Berghe durfde het aan de gehele theatertekst The Cut van Mark Ravenhill te spelen. Daarbij creëerde ze een surrealistische sfeer die ook de bezoekers de ruimte gaf voor eigen interpretatie. De jury roemt haar vaardigheid waarmee en de manier waarop ze omgaat met ruimte, ritme van de voorstelling en de acteurs die ze geselecteerd heeft voor haar afstudeerproductie. Van den Berghe wint € 4.000,- aan prijzengeld, te besteden aan de verdere ontplooiing van het talent.

Het is voor de derde opeenvolgende keer dat een regiestudent van de Theaterschool de Ton Lutz Prijs wint: in 2009 ging de prijs naar Lotte de Beer, in 2008 naar Merel de Groot.

ITs Choreography Award uitgereikt aan William Collins

De ITs Choreography Award werd dit jaar uitgereikt aan William Collins, vierdejaarsstudent aan de aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling. Collins won de prijs met zijn voorstelling An exclamation of surprise or incredulity, die te zien was binnen het programma The Makers Present Dance. De jury noemt de winnende creatie een ‘gek’ en origineel stuk waarin verschillende lagen verborgen zijn. Dit maakt het werk spannend om naar te kijken. De performers durfden zich extreem over te geven en schakelden soepel van de ene naar de andere emotie. Het prijzengeld, € 4.500 beschikbaar gesteld door SNS REAAL Fonds, mag de winnaar gebruiken voor verdere persoonlijke en artistieke ontwikkeling.

Ook in de vier voorgaande edities van het ITs Festival ging de Choreography Award naar een student van de SNDO; afgelopen jaar was Alma Söderberg de winnares.

De ITs Parade Parel uitgereikt aan Michelle Rizzo
De ITs Parade Parel gaat naar de voorstelling die, wat de jury betreft, een plek op de Parade verdient. De ITs Parade Parel gaat dit jaar naar Michele Rizzo, derdejaarsstudent aan de SNDO, met zijn voorstelling 7th solo. De jury over Rizzo: "...een sterke performer die dans, taal en zijn emotionele aanwezigheid met elkaar verbindt zonder zich te verliezen in overdaad en pretenties. Hij stuurt onze gedachten naar een punt waarop het voorafgaande een nieuwe lading en perspectief krijgt." Rizzo zal daarom nogmaals schitteren tijdens de Parade in Amsterdam, in Casa Mondo, van 6 t/m 10 augustus 2010.

ITs Award gewonnen door Sanne Vanderbruggen
De ITs Award is de publieksprijs van het festival. Het publiek kon na iedere voorstelling door middel van stembriefjes een cijfer voor de bekeken voorstelling geven. Nadat alle stemmen zijn geteld is er een gemiddeld cijfer berekend, rekening houdend met het aantal bezoekers van de betreffende voorstelling. De winnaar van de ITs Award 2010 werd Sanne Vanderbruggen, studente aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, met haar voorstelling Perseefonee.

De Theaterschool feliciteert de winnaars van harte!

Foto's: Deen van Meer

Delen