Prijzen voor Nita Liem en Krisztina de Châtel

Gepubliceerd op

Op het Gala van de Nederlandse Danswerd de Gouden Zwaan 2010 uitgereikt aan Krisztina de Châtel voor haar gehele oeuvre. Zij was in 2006-2007 Artist in Residence aan de Academie van Bouwkunst. de Châtel reikte zelf de Mirjam Bos Prijs 2010 uit aan Nita Liem, artistiek leider van Don't Hit Mama en Artist in Residence 2007-2008 aan de Theaterschool.

 

Het Gala van de Nederlandse Dans vond plaats tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Krisztina de Châtel
De van oorsprong Hongaarse Krisztina de Châtel heeft de afgelopen dertig jaar ruim vijftig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. In haar voorstellingen gaan dans, muziek en beeldende kunst een samenspel aan. Ook kiest ze er regelmatig voor om buiten het theater te werken. Vanaf 2009 geeft De Châtel  samen met choreograaf Itzik Galili leiding aan Dansgroep Amsterdam, een nieuw stadsgezelschap dat verbonden is aan de Amsterdamse Stadsschouwburg en Theater Bellevue. Tijdens haar residency aan de Academie van Bouwkunst ging ze in een locatieproject op de Westergasfabriek en in de publieke ruimte op zoek naar de band tussen lichaam, ruimte en architectuur.

Nita Liem
Nita Liem volgt de ontwikkeling van Afro­ Amerikaanse, urban­ en sociale danstradities al vanaf begin van haar carrière van dichtbij, door onder meer verblijven in New York, Zuid Afrika en Senegal. In 2000 startte Liem samen met Bart Deuss haar eigen gezelschap Don´t Hit Mama en richtte zich op jongeren die 'van huis uit' eerder bekend zijn met straatculturen dan reguliere theatertradities. Don't Hit Mama haalt inspiratie uit de multiculturele werkelijkheid van mensen in grote steden en hun vaak onbevangen en grillige levensstijl. Met Nita Liem en haar gezelschap Don’t Hit Mama als Artists in Residence heeft de opleiding Docent dans van de Theaterschool het initiatief genomen om nieuwe praktijken de school in te laten stromen en om gezamenlijk te experimenteren met dans onderwijs vanuit een meervoudig cultureel perspectief.

Krisztina de Châtel als Artist in Residence

Nita Liem als Artist in Residence

Delen