Vier nominaties voor deelname Archiprix 2012

Gepubliceerd op

Bij de opening van de jaarlijkse Afstudeertentoonstelling op vrijdag 18 november 2011 koos de Academie van Bouwkunst uit 22 afstudeerprojecten vier studenten die mogen meedingen naar de prestigieuze Archiprix 2012. De genomineerden zijn Pieter de Bruyn Kops, Ard Hoksbergen, Kim Verhoeven en Herman Zonderland.


Een jury - Rogier van den Berg, Aart Oxenaar (voorzitter), Machiel Spaan, Marieke Timmermans en visiting critic Rob Hootsmans - heeft in het bijzonder gekeken naar het niveau van het onderzoek, de constitutie van de uitwerking en naar de overtuigingskracht van het ontwerp. Rob Hootsmans sprak vol lof over alle 22 afstudeerprojecten die volgens hem allemaal de potentie hebben mee te dingen naar de Archiprix.

De nominaties
Pieter de Bruyn Kops (Architectuur) ontwierp een villa voor drie weduwen langs de IJssel bij Deventer. Deze studie zoomt in op een eenvoudig programma dat verbazingwekkend complex wordt gemaakt door de dynamiek van de drie weduwen en de relatie met het landschap.

Ard Hoksbergen (Architectuur) ontwierp een kloostergebouw voor de kartuizers van Tubbergen. De kartuizers hebben de naam de strengst levende monniken van het Westerse kloosterwezen te zijn. Het grootste deel van de dag brengen zij zwijgend en in eenzaamheid door in hun kluis.

Kim Verhoeven (Architectuur) onderzoekt in haar studie nieuwe mogelijkheden om verdere terugloop van het dalend aantal concertbezoekers af te wenden door een reëler en duurzamer podium te bieden voor bestaande concertzalen.

Herman Zonderland (Stedenbouw), tot slot, geeft in zijn afstudeerproject 'Hometown Glory' nieuwe gestalten aan de omstreden muur die Israël scheidt van de West Bank. Met vijf verhalen, gebaseerd op de jaren ’70 papieren architectuur, die samen een plan vormen, wordt ingespeeld op de thema's 'hoop en verlangen', 'scheiding en samenkomst' en het zichtbaar maken van het conflict.

De genomineerden (met bloemen)


Archiprix2012
De Stichting Archiprix is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Archiprix presenteert jaarlijks de beste afstudeerplannen van deze opleidingen. De Academie van Bouwkunst heeft drie jaar achtereen de eerste prijs gewonnen: Jan Martijn Eekhof (2011), Jeroen Atteveld (2010) en Dingeman Deijs (gedeelde eerste prijs 2009). De winnaar van Archiprix 2012 wordt in juni 2012 bekendgemaakt.

Afstudeertentoonstelling
De Afstudeertentoonstelling is nog te bezichtigen tot 2 december in het Theatercafé in het Muziektheater Amsterdam. Openingstijden: ma-vr 10-19u, za-zo 10-17u. Toegang gratis.

Delen