Drie nominaties voor StedenbouwNU-prijs 2012

Gepubliceerd op

Marijke Bruinsma, Jan Martijn Eekhof en Thijs de Zeeuw zijn door de Academie genomineerd voor deelname aan de tweejaarlijkse StedenbouwNU-prijs, een prijs voor het beste aanstormend talent in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. Op 15 februari 2012 krijgen de drie beste afstudeerders van Stichting StedenbouwNU en het ministerie van I&M een opdracht uitgereikt ter waarde van €6.500,-.

Marijke Bruinsma, Jan Martijn Eekhof en Thijs de Zeeuw zijn door de Academie genomineerd voor deelname aan de tweejaarlijkse StedenbouwNU-prijs, een prijs voor het beste aanstormend talent in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. Op 15 februari 2012 krijgen de drie beste afstudeerders van Stichting StedenbouwNU en het ministerie van I&M een opdracht uitgereikt ter waarde van €6.500,-.

Marijke Bruinsma, Jan Martijn Eekhof en Thijs de Zeeuw studeerden recent af aan de Academie. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw ontwierp voor zijn afstudeerproject een ecologische stadstuin bovenop de belendende parkeergarage van Artis Zoo. Het project 'De (on)voorwaardelijke tuin' omvat alle aspecten van de verrassend omvangrijke stedelijke biodiversiteit in Amsterdam. Anders dan in Artis gebruikelijk is kunnen planten en dieren vrij in en uit de tuin bewegen. Het geheel vormt een complex samenspel van vakken die verschillen in grondsoort en ontwatering en de onderlinge schikking.

Met zijn afstudeerproject 'Tempelhof, de plantage van Berlijn' won Jan Martijn Eekhof eerder de Archiprix 2011. Het plan behelst een transformatie van het voormalige vliegveld Tempelhof dat als 'plantage van Berlijn' een centrale functie krijgt voor distributie, productie en verwerking van voedsel voor de stad. Een structuur van poreuze bouwblokken met collectieve tuinen vormt de schakel tussen de stad en een nieuw productielandschap.

Marijke Bruinsma ontsluiten met het ontwerp voor haar afstudeerproject een stuk van de publieke ruimte dat voor het publiek verborgen blijft. In de verborgen identiteit van de Marinewerf op het Oosterdok in Amsterdam ziet Bruinsma een bijzondere kwaliteit die als onderdeel van de publieke ruimte een unieke aanvulling kan zijn op de stad.

StedenbouwNU
tedenbouwNU wordt ondersteund door alle masteropleidingen stedenbouw en landschapsarchitectuur, het ministerie van I&M, OC&W en het Atelier Rijksbouwmeester. De Nederlandse masteropleidingen hebben elk drie plannen genomineerd voor deelname, achttien in totaal. In korte filmpjes stellen de auteurs hun projecten aan voor. Hiermee geven zij een beeld van hun projecten, het vakgebied en de toekomst van de Nederlandse stad.

Jurering
De ‘Club van 100’ jureert de genomineerde plannen aan de hand van vier minuten durende videopitches en het StedenbouwNU projectboek. De ‘Club van 100’ is een breed en divers gezelschap van makers van de stad: jong en oud, werkzaam bij grote en kleine bureau's, zowel stedelijk als landschappelijk, uit het bedrijfsleven en (semi-)overheid. Het gezamenlijke oordeel van de ‘Club van 100’ zorgt voor de uitverkiezing van de beste drie projecten: de winnaars van de StedenbouwNU opdracht 2012.

De prijsuitreiking
Op 15 februari 2012 reikt minister Melanie Schultz van Haegen in debatcentrum De Balie te Amsterdam de StedenbouwNU-prijzen uit. Voorafgaand aan de uitreiking wordt er aan de hand van de genomineerde plannen gedebatteerd over de toekomst van de Nederlandse stad en de stand van het vakgebied. Het debat wordt geleid door Rogier van den Berg en Jaap Klaarenbeek.

Bekijk de filmpjes van de genomineerden op www.stedenbouw.nu.

Delen