AHK, HvA en Inholland tekenen convenant voor sterk Amsterdam

Louise Gunning (collegevoorzitter UvA en HvA), Doekle Terpstra (collegevoorzitter Inholland) en Jet de Ranitz (collegevoorzitter Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)

Gepubliceerd op

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam tekenden woensdag een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van onderwijs en onderzoek. Met de samenwerking willen de kennisinstellingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in de Metropoolregio Amsterdam effectiever gaan vervullen.

 

De instellingen zullen onder meer het onderwijsaanbod en het praktijkgerichte onderzoek nauwer op elkaar afstemmen, om zo hun profiel en aantrekkelijkheid in de regio te versterken en daarmee het beroepenveld zo goed mogelijk te bedienen.

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) staat economisch sterk op de kaart, maar moet nu de juiste keuzes maken om haar potentieel in de toekomst te benutten, constateerde de OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) in 2010. De aansluiting tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven in de regio kan beter. De drie Amsterdamse hogescholen bundelen daarom de krachten, om beter aan de vraag vanuit het bedrijfsleven te voldoen en in te spelen op de beroepspraktijk.

De samenwerking vindt plaats onder de paraplu van de Amsterdam Academic Alliance (AAA), gericht op de bredere samenwerking tussen universiteiten en hogescholen binnen de regio. Samen kunnen de kennisinstellingen hun maatschappelijke rol effectiever vervullen door het opleidingenaanbod op elkaar af te stemmen en elkaars kennis en kunde beter benutten.

Verbindingen in de creatieve industrie

Het recent gelanceerde Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise is een voorbeeld van de samenwerking tussen de drie hogescholen. Met dit expertisecentrum bundelen AHK, HvA en Inholland onderzoek en onderwijsprojecten gericht op de creatieve industrie in de Amsterdamse metropoolregio. Het gaat om expertise en onderzoek op het gebied van onder andere erfgoed, creatief-zakelijke dienstverlening, media en ICT, gaming en film.

Prestatieafspraken
Het besluit tot samenwerking komt voort uit de prestatieafspraken die de onderwijsinstellingen afzonderlijk hebben gemaakt met het ministerie van OCW. De hogescholen geven de samenwerking dan ook vorm aan de hand van de daarin vastgestelde speerpunten. Het gezamenlijk vertrekpunt van de samenwerkingsovereenkomst is de maatschappelijke opdracht die de hogescholen hebben ten aanzien van de stad en de regio Amsterdam.

zie ook
website Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise

Delen