Winnaars eindexamenfilms Nederlandse Filmacademie

Gepubliceerd op

Tijdens de Dag voor Pers en Relaties van het Keep an Eye Filmfestival in EYE, zijn prijzen uitgereikt aan de eindexamenfilms van de bachelorstudenten. De VCP Student Commercial Award ging naar Super genoeg, de VPRO Documentaire Prijs naar IK en de Topkapi Films Fictie Prijs naar Cowboys janken ook.

Tijdens de Dag voor Pers en Relaties van het Keep an Eye Filmfestival in EYE, zijn prijzen uitgereikt aan de eindexamenfilms van de bachelorstudenten. De VCP Student Commercial Award ging naar Super genoeg, de VPRO Documentaire Prijs naar IK en de Topkapi Films Fictie Prijs naar Cowboys janken ook

VCP Student Commercial Award
Jacques Vereecken die de VCP Student Commercial Award uitreikte noemde 2013 een goed commercialjaar voor de Filmacademie. De prijs voor de meest geslaagde commercial ging naar Super genoeg. De winnaar gaat op reis met de Jonge Honden naar Cannes en zal daar een filmpje van maken.

VPRO Documentaire Prijs
De jury (bestaande uit Barbara Truyen, Karen van Dijk, Stan van Engelen) bekroonde de documentaire IKmet de VPRO Documentaire Prijs, voor het filmteam dat bewust een grens durft op te zoeken. De hele crew krijgt een reis naar het Sheffield Documentary Festival. In de documentaire worstelen Pieter en zijn vrouw Annette met de persoonlijkheidsverandering die hij ondergaat door een hersentumor.

Uit het juryrapport: 'Een minimalistische beeldvoering met een grote rol voor de indrukwekkende geluidscompositie. Een uiterst intieme film, waaruit duidelijk de kracht blijkt van het hele team. Cameravoering, regie, montage en geluid grijpen perfect in elkaar, met dank aan een helder en consequent uitgevoerd filmplan. Het leven van de twee geportretteerden staat volledig op z'n kop en de heftige emoties die daarmee gepaard gaan zijn door het scherm heen voelbaar.' 

Topkapi Films Fictie Prijs
De Topkapi Films Fictie Prijs bestaat uit een bezoek aan de Berlinale. De jury (Hedwig Agterbos, Mieke de Jong, Laurette Schillings, Robert Jan Westdijk) koos unaniem voor Cowboys janken ook, een film over vriendschap, schuldgevoel en geweld. Sven en Gijs zijn beste vrienden. Als de twee tijdens een avond uit in een vechtpartij belanden wordt Gijs in coma geslagen.

Uit het juryrapport: 'Met een ontroerend verhaal, sterk acteerwerk en een zelfverzekerde camera zet de regisseur een wereld neer van jongens van achttien, die tot in detail geloofwaardig is, boeit, doet lachen en huilen, maar nooit sentimenteel wordt. Deze maker toont lef.'

Overige prijzen
Op vrijdag 5 juli is de uitreiking van de NCP Holland Publieksprijs. Ook reikt de Kring van Nederlandse Filmjournalisten de KNF Prijs voor de Beste Filmacademie Productie uit.

Zie ook
Lichting 2013 Nederlandse Filmacademie

Commercial Super genoeg

Delen