Ritsaert ten Cate Memorial Sale

Ritsaert ten Cate ten tijde van de tentoonstelling Be Like Rudi Fuchs, Lloyd Hotel 2007 Foto: Wil van Iersel

Gepubliceerd op

Op 5 september 2013 vindt in de Theaterschool een herdenkingsbijeenkomst plaats van Ritsaert ten Cate, die de levens en carrières van velen raakte en inspireerde. In de Grote Zaal van de Theaterschool worden kunstwerken geveild die Ritsaert – naar eigen zeggen als jong kunstenaar – maakte tussen 1996 en 2008.

Op 5 september 2013 vindt in de Theaterschool een herdenkingsbijeenkomst plaats van Ritsaert ten Cate, die de levens en carrières van velen raakte en inspireerde. In de Grote Zaal van de Theaterschool worden kunstwerken geveild die Ritsaert – naar eigen zeggen als jong kunstenaar – maakte tussen 1996 en 2008 bij PS1 in New York, de Rijksakademie en werkruimte Touch Time in Amsterdam.

Op 5 september is het vijf jaar geleden dat Ritsaert ten Cate overleed. Ritsaert ten Cate maakte als producent, theatermaker en beeldend kunstenaar internationaal faam met zijn Mickery Theater, dat tussen 1965 en 1991 grensoverschrijdende en grensverleggende theatervoorstellingen presenteerde. Ten Cate was de oprichter en eerste directeur van DasArts, de tweedefase-opleiding theater die sinds 2009 als DasArts - Master of Theatre is ondergebracht bij de Theaterschool.

Na zijn directeurschap van DasArts (1994-2000) opereerde Ten Cate vooral als beeldend kunstenaar; hij bezat in Amsterdam een plek onder de naam Touch Time - Probably Not A Gallery, waarin zijn archief, bibliotheek en werken waren ondergebracht.

Als beeldend kunstenaar combineerde hij vele materialen en technieken variërend van assemblage tot fotocollage en "ready-mades". Zijn installaties, montages, foto’s en aquarellen vormen een karakteristiek en persoonlijk werk. Veel daarvan bevindt zich nu in private en publieke collecties, zoals de vliegende zwanenPax, Peace And Etc.in de hal van de Theaterschool.
 
Op 5 september zal al zijn overige werk (meer dan 100 stukken) te koop zijn. Het is geen commerciële verkoping, maar een vriendenverkoping met beperkte prijzen. Wij willen dat op deze manier Ritsaerts nagelaten werk onder de mensen komt, bij vrienden thuis, en niet verstoft in een opslag.
De opbrengst van de verkoping is – na aftrek van onkosten – bestemd voor het Jan Kassies Fonds en het DasArts Trust Fonds.

Een overzicht van alle werken is te zien op www.touchtime.nl

Locatie, datum, aanvangstijd:
de Theaterschool, Jodenbreestraat 3, Amsterdam
5 September 2013
19:30 - 22:30 uur

Selfportrait (2005), Ritsaert ten Cate heeft een beeltenis van zichzelf gecombineerd met een zelfportret van Rembrandt

Delen