Floris Alkemade nieuwe Rijksbouwmeester

Foto: Joost Bataille

Gepubliceerd op

Lector Architectuur Floris Alkemade wordt met ingang van 1 september 2015 Rijksbouwmeester. De Rijksbouwmeester bewaakt de architectonische kwaliteit van het rijksvastgoed en de inpassing in het stedenbouwkundige geheel. Alkemade combineert zijn werk als architect en stedenbouwkundige met het geven van onderwijs en lezingen. Hij is sinds 2014 lector Architectuur aan de Academie van Bouwkunst.


Floris Alkemade (1961) is een Nederlandse architect, stedelijk ontwerper en voormalig partner van Office for Metropolitan Architecture (OMA). Hij geeft lezingen en colleges aan universiteiten in Nederland, België en Frankrijk. In augustus 2006 opende Alkemade zijn eigen kantoor en momenteel is hij directeur van FAA en FAA/XDGA. Alkemade blijft verbonden aan zijn bedrijf FAA en vervult de functie van Rijksbouwmeester parttime.

Alkemade werkt zowel op nationaal als internationaal niveau aan complexe projecten. Hij valt daarbij op door aandacht voor infrastructuur en logistiek, zoals blijkt uit de gebiedsontwikkeling en inpassing van het TGV-station in het centrum van het Franse Lille, studies voor de A12 en andere Nederlandse snelwegen. Ook thema’s als herbestemming en stedelijke ontwikkeling zijn een belangrijk onderdeel van zijn werk. Zo werkte hij als ‘architect coordinateur’ aan de herontwikkeling van de L'Entrepôt MacDonald, het 'langste gebouw van Parijs' dat is omgevormd tot een stuk stad met commerciële activiteiten, kantoren en woningen.

Volgens Alkemade, sinds 2014 lector Architectuur aan de Academie van Bouwkunst, werken we in de huidige conditie op de 'tabula scripta', de beschreven lei. Veel van ons land is bebouwd, bestemd of in gebruik. De architect is hierdoor gedwongen om zich veel meer te verhouden tot de bestaande condities en ook om vanuit deze condities te ontwerpen. Niet als beperking, maar juist als een kans de potenties en de context van de plek te benutten. Vernieuwing geïnspireerd door de overtuiging dat het nieuwe superieur zal zijn aan het oude. 

Delen