Vijf AHK-docenten en alumni lid van Akademie van Kunsten

Dirigent Ed Spanjaard

Gepubliceerd op

De Akademie van Kunsten is uitgebreid met dertien nieuwe leden. Onder hen vijf vooraanstaande kunstenaars die als docent en/of alumnus verbonden zijn aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: dirigent Ed Spanjaard, theatermaker Adelheid Roosen, zanger-performer Wende Snijders, kunstenaar en filmmaker Nanouk Leopold en architect Ronald Rietveld.

 

De Akademie van Kunsten is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en heeft tot doel de interactie tussen kunst en maatschappij, wetenschap en kunst en de kunsten onderling te bevorderen. De Akademie ging in 2014 van start en telt nu 46 leden uit de hele breedte van de kunsten. Onder de dertien nieuwe leden zijn er vijf die hun opleiding genoten aan een van de faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en/of hier als docent aan verbonden zijn.

Dirigent Ed Spanjaard studeerde directie en piano in Amsterdam en Londen en is sinds 2012 als hoofdvakdocent Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden. Tevens was hij in 2011 als Artist in Residence te gast bij de opleiding Productie podiumkunsten van de Theaterschool. Spanjaard is een van de beste dirigenten die Nederland rijk is en een groot pleitbezorger voor de Nederlandse muziek. Kenmerkend is dat hij zowel opera's (ruim vijftig) en orkestrepertoire als eigentijdse muziek dirigeert.

Theatermaker Adelheid Roosen is al bijna drie decennia als docent en adviseur verbonden aan de Theaterschool. Voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam ontving zij in 2009 de Amsterdamprijs, ze won een Gouden Kalf en tot twee keer toe de Prosceniumprijs.

Wende Snijders studeerde in 2002 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Ze ontving een indrukwekkend aantal prijzen voor haar werk, waaronder twee Edisons (categorie ‘wereldmuziek’ en ‘jazz’) en in 2008 de Annie MG Schmidt Prijs voor haar zelfgeschreven De Wereld Beweegt. Wende combineert haar grote talent en liefde voor het ambacht met een intense nieuwsgierigheid, waarmee ze zichzelf steeds opnieuw uitvindt.

Nanouk Leopold studeerde in 1998 af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting Regie, en is momenteel als gastdocent aan de Filmacademie verbonden. In de afgelopen vijftien jaar heeft zij zich gevestigd als een van de meest succesvolle scenarioschrijvers en regisseurs van Nederland. Haar films, waaronder Guernsey (2005) en Brownian Movement (2010), wonnen diverse prijzen op nationale en internationale festivals.

Architect Ronald Rietveld vormt samen met zijn broer en filosoof Erik studio RAAAF (Rietveld Architecture-Art Affordances), waarin zij werk maken op het grensvlak van architectuur, filosofie en kunst. Hun werk kenmerkt zicht door radicale ingrepen die ontwikkelingen in gang zetten: ‘strategische interventies’. Ronald Rietveld behaalde in 2003 zijn master Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst en won in 2006 de prestigieuze Prix de Rome.

Installatie
De nieuwe leden van de Akademie van Kunsten worden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis op vrijdag 1 april geïnstalleerd. De overige nieuwe leden zijn componist Louis Andriessen, ontwerper Maarten Baas, edelsmid en ontwerper Gijs Bakker, dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Maria Barnas, conceptueel kunstenaar Liesbeth Bik, beeldend kunstenaar Willem de Rooij en beeldend kunstenaar Jonas Staal.

Meer informatie is te vinden op de website van de Akademie van Kunsten.

Ed Spanjaard

Adelheid Roosen

Wende Snijders

Nanouk Leopold

Ronald en Erik Rietveld

Delen