Winter School 2016: ontwerpprijsvraag voor de binnenstad van Amsterdam

Foto: Thomas Lenden

Gepubliceerd op

Op maandag 18 januari ging in de Oude Kerk in Amsterdam de jaarlijkse Winter School van de Academie van Bouwkunst van start. In een 12-daagse workshop onder leiding van experts en consultants ontwerpen en onderzoeken 180 studenten ruimtelijke mogelijkheden om de binnenstad van Amsterdam te innoveren, zodat de stad van betekenis kan blijven voor de huidige en toekomstige generaties met behoud van de historische kwaliteit.

Het thema van de Winter School komt voort uit de agenda van Volksvlijt 2016, een open platform waarbij een jaar lang ateliers en workshops zijn georganiseerd met bewoners, bestuurders, kennisinstellingen en bedrijven om collectief na te denken over de toekomst van de metropoolregio Amsterdam (MRA). Een van de deelgebieden van de MRA is de binnenstad van Amsterdam, het stuk binnen de Singelgracht. Dit deelgebied staat centraal tijdens de Winter School 2016 ‘Forever Young: Ontwerpen aan de continue innovatie van de binnenstad van Amsterdam’. 

De Winter School is georganiseerd als een prijsvraag waarbij studenten in ateliers van 10 studenten gezamenlijk aan één ontwerp werken. Elk atelier is interdisciplinair samengesteld, bestaande uit studenten van de master’s architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. De binnenstad van Amsterdam is met behulp van Fred Feddes (auteur van ‘1000 jaar Amsterdam') verdeeld in 18 deelgebieden. Elk atelier zal zich concentreren op één deelgebied van de binnenstad. In één maquette komen de ontwerpen voor alle deelgebieden samen en vormen zo een toekomstvisie voor de Amsterdamse binnenstad. Een jury bepaalt op 29 januari welk team de prijsvraag wint. 

Tijdstip en locatie
De eindpresentaties vinden plaats op vrijdag 29 januari, aanvang 12.30 uur, in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam. Alle ontwerpen worden geëxposeerd in één grote maquette in de Hoge Zaal. Om 15.00 uur maakt de jury het winnende ontwerp en twee eervolle vermeldingen bekend. Borrel na afloop. Vrij entree. De Academie is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Delen