Nationale Balletacademie in het buitenland

Gepubliceerd op

De afgelopen weken was artistiek leider Jean-Yves Esquerre diverse malen in het buitenland om de Nationale Balletacademie te vertegenwoordigen en promoten. Eerst bij de prestigieuze Prix de Lausanne in Zwitserland, daarna tijdens de internationale balletstage Talenti in Palcoscenico in het Italiaanse Brindisi, en tot slot in Berlijn, waar hij jurylid was tijdens het TANZOLYMP-festival.

Van 29 januari t/m 6 februari vond in Zwitserland de jaarlijkse Prix de Lausanne plaats, een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste balletcompetitie in Europa. De Nationale Balletacademie is partner van de Prix de Lausanne en tijdens de finaleavond op 6 februari verzorgde de Junior Company een optreden tijdens de ‘interlude’, de pauze waarin de jury beraadslaagt over de uiteindelijke competitiewinnaars. De dansers van de Junior Company dansten Hans van Manens Trois Gnossiennes en een avant-première van No Time Before Time, een nieuwe creatie van Ernst Meisner. Daarbij deelden zij het podium met de Russische prima ballerina – en oud-Prix de Lausanne-winnares – Diana Vishneva, die Marco Goeckes solo Tué vertolkte.

Mede op uitnodiging van Frédéric Olivieri, directeur van de balletschool van La Scala in Milaan, gaf Jean-Yves Esquerre van 8 t/m 13 februari lessen tijdens de jaarlijkse internationale balletstage Talenti in Palcoscenico in Brindisi, Italië. De stage biedt, aldus Esquerre, een belangrijke mogelijkheid om nieuwe talenten te spotten en te interesseren voor een vervolgstudie aan de Nationale Balletacademie.

Van 19 t/m 22 februari vond in Berlijn TANZOLYMP plaats, een van de grootste festivals voor jong danstalent. Hoogtepunt van het festival is het jaarlijkse slotgala, waarop de beste dansers, geselecteerd door een internationale jury, optreden. Deze jury bestaat traditiegetrouw uit diverse prominente dansers en een groot aantal directieleden van internationaal hoog aangeschreven balletopleidingen. Voor de jurysamenstelling van dit jaar zie: http://tanzolymp.com/index.php/en/jury

Delen