Reinwardt Master Anneke Groen wint ICOM NATHIST scriptieprijs met Beware of the Stuffed Animals!

Gepubliceerd op

Anneke Groen sluit binnenkort haar Master of Museology af met de afstudeerscriptie Beware of the Stuffed Animals! Voor deze scriptie onderzocht zij het gebruik en de betekenis van opgezette dieren in hedendaagse tentoonstellingen in natuurhistorische musea.Voor de scriptie ontvangt zij de ICOM NATHIST scriptieprijs.

Anneke Groen sluit binnenkort haar Master of Museology af met de afstudeerscriptie Beware of the stuffed animals! Voor deze scriptie onderzocht zij het gebruik en de betekenis van opgezette dieren in hedendaagse tentoonstellingen in natuurhistorische musea. Voor de scriptie ontvangt zij de ICOM NATHIST scriptieprijs.

Voor haar scriptie interviewde Groen museumbezoekers in Naturalis Biodiversity Center en museum professionals in Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië. Ook sprak zij met de makers van taxidermie; ze interviewde de preparateurs van Naturalis en Sinke & Van Tongeren, Maurice Bouten. Haar onderzoek toont aan dat de tentoongestelde opgezette dieren bij veel museumbezoekers emoties en verwondering teweeg brengen. Hierdoor blijken de objecten bijzonder geschikt voor het overbrengen van verhalende thema’s van moderne natuurhistorische tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld klimaatproblematiek, biodiversiteit en uitsterven. De opgezette dieren, die voorheen vaak stonden opgeslagen in depots, komen weer in the spotlight.

ICOM NATHIST beurswinnaar
Voor de afstudeerscriptie, die overigens nog niet beoordeeld is, ontvangt Groen de ICOM NATHIST beurs. Deze beurs, die dit jaar voor het eerst wordt toegewezen, kan zij gebruiken voor deelname aan de conferentie van ICOM NATHIST in juli te Milaan. Deze conferentie, met als thema Natural History Museums in Cultural Landscapes, maakt deel uit van de wereldwijde ICOM –de International Council of Museums Committee- conferentie, die eens in de drie jaar wordt gehouden.

Anneke Groen
Na een studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam, koos Groen voor haar droom en schreef zich in voor de Master of Museology aan de Reinwardt Academie. Tijdens deze studie lag haar focus bij natuurhistorische musea. In vervolg op Beware of the Stuffed Animals! is Anneke momenteel op projectbasis betrokken bij de samenstelling van de catalogus voor een nieuwe tentoonstelling in Naturalis Biodiversity Center, werkt zij mee aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie voor Het Pieter Vermeulen Museum en is zij betrokken bij de ontwikkeling van een reizende natuurhistorische tentoonstelling rondom de biografie van de olifant.

Delen