Nieuwe namen voor twee AHK-instituten

Het ATD-gebouw aan de Jodenbreestraat

Gepubliceerd op

Met ingang van het studiejaar 2016-2017 hebben twee instituten van de AHK een nieuwe naam gekregen. De Academie voor Beeldende Vorming gaat verder onder de naam Breitner Academie en de Theaterschool heet vanaf nu Academie voor Theater en Dans.

 

Breitner Academie
De Amsterdamse kunstenaar George Hendrik Breitner (1857-1923) leefde in de periode dat de Academie voor Beeldende Vorming werd opgericht (1881). Hij was een vernieuwende schilder en een pionier op het gebied van fotografie. Breitner was een early adopter die het alledaagse leven in beeld bracht door te experimenteren met steeds weer nieuwere camera’s. Dit leidde tot nieuwe beelden en composities en het ontstaan van de snapshot.

Het feit dat Breitner een Amsterdamse schilder was die leefde in de periode dat de academie is opgericht, dat hij een moderne kunstenaar in zijn tijd was en dat hij tevens docent is geweest, maakt dat de naam Breitner naadloos aansluit bij de academie. Binnen de academie werken studenten met oude én nieuwe media, bijvoorbeeld in het nieuwe technology-lab, en wordt er geëxperimenteerd met social design, de impact van kunst in veranderprocessen.

De academie is sinds begin dit jaar gevestigd in Amsterdam-Noord, in het voormalige Shell-gebouw Grootlab.

www.breitneracademie.nl

Academie voor Theater en Dans
De Academie voor Theater en Dans is de enige academie in Nederland is waar alle theater- en dansdisciplines en de daarbij behorende faciliteiten onder één dak vertegenwoordigd zijn. De oude naam sloot hier niet goed bij aan. De academie is een bundeling van gespecialiseerde en kleinschalige opleidingen op bachelor- en masterniveau. Samen vertegenwoordigen zij de hele breedte van de hedendaagse beroepspraktijk in de podiumkunsten: niet alleen de dansers en acteurs maar ook het gehele creative team van choreograaf, regisseur, licht- en geluidsontwerper, producent en vormgever.

Het onderzoek en masteronderwijs van de academie is onlangs gebundeld in DAS Graduate School, samen met de Breitner Academie gevestigd in het voormalige Shell-Grootlab in Amsterdam-Noord. De bacheloropleidingen van de Academie voor Theater en Dans zijn gehuisvest in het gebouw aan de Jodenbreestraat.

www.atd.amsterdam

Directeur Rafael van Crimpen onthult de naam Breitner Academie bij de opening van het Grootlab-gebouw

Delen