Terugblik op de Graduation Show 2016

(Vlnr.) Ramon Scharff, Michael van Bergen, Sweder Spanjer en visiting critic Floris Alkemade.

Gepubliceerd op

We willen graag studenten, docenten, werkgevers en andere relaties bedanken voor alle inzet, energie en inspiratie waardoor we ook dit jaar weer bijzonder onderwijs konden aanbieden. Daarnaast kijken we graag terug op de Graduation Show in november 2016 waar de afstudeerders van het afgelopen studiejaar hun meesterproef presenteerden.

Dit werk werd gepresenteerd in een aantrekkelijke tentoonstelling van curator en Editor-in-Chief van de Vormstudies Bruno Vermeersch. Hij was ook verantwoordelijk voor de Roadshow waar diverse kunstwerken van de studenten van de Vormstudies waren te zien. Deze werden gepresenteerd in auto’s die van het Mr. Visserplein in de Binnenplaats van de Academie zijn getakeld. Dat was een spectaculair begin van de Graduation Show 2016.We hopen u in 2017 weer terug te zien op de Academie van Bouwkunst en in november 2017 bij de Graduation Show.

AvB media Graduation Show
Architectuurcriticus Kirsten Hannema (links) opende vrijdag 4 november de Graduation Show. Foto's: Inge Hoogland.

Graduation Show 2016
De Graduation Show 2016 werd op vrijdag 4 november geopend door Kirsten Hannema, architectuurcriticus van de Volkskrant. De tentoonstelling met het ontwerptalent van de masters Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur werd afgesloten op zondag 6 november met een gesproken essay van Rijksbouwmeester en lector Architectuur Floris Alkemade. Directeur Madeleine Maaskant maakte namens een jury bekend welke afgestudeerden mogen deelnemen aan Archiprix 2017. Er werd ook een publieksprijs uitgereikt door Ronald Hooft, columnist van Het Parool.

AvB media roadshow
Dit jaar werd voor de eerste keer een Roadshow georganiseerd door Editor-in-Chief van de Vormstudies Bruno Vermeersch.

Een nieuw onderdeel van de Graduation Show was de Roadshow, georganiseerd door Editor-in-Chief van de Vormstudies Bruno Vermeersch. In de laadruimtes van acht auto's die op de binnenplaats zijn getakeld werden de resultaten gepresenteerd van de vormstudies van eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten. Bij het vallen van de avond veranderde de Binnenplaats in een drive-in bioscoop met een filmprogramma van studenten van de Vormstudies. De filmpjes zijn hier te bekijken. Op zaterdag 5 november sprak Nathalie de Vries van MVRDV de jaarlijkse Kromhoutlezing uit in een overvolle Balkenzaal.

Avb media graduation show kromhoutlezing
Nathalie de Vries van MVRDV (rechts) sprak op zaterdag 5 november de Kromhoutlezing uit.

Nominaties Archiprix 2017
Een jury onder voorzitterschap van Madeleine Maaskant heeft vier afstudeerprojecten genomineerd voor deelname aan Archiprix 2017. Genomineerd zijn Michael van Bergen (Architectuur) met 'Nieuw Leven voor de Dood'. Ramon Scharff (Architectuur) met 'Het Huis van de Stad'. Sweder Spanjer (Architectuur) met 'Voor altijd op reis’. En Hans Maarten Wikkerink (Architectuur) met 'Marcy Houses'. De publieksprijs is gewonnen door Laura van de Pol met haar afstudeerproject ‘Urban Mangrove’. Volgens visiting critic Floris Alkemade onthult deze lichting afstudeerders 'een generatie die niet meer is gericht op de nasleep van een verlammende crisis. Een generatie die probeert de gegevenheden van het moderne leven en de samenleving te ontwarren met een dubbele focus op natuur en de gemeenschap. Dit jaar tonen de afstudeerprojecten een heleboel veelbelovende tekenen. De aandacht voor verbindingen, de gemeenschappen en de natuur is hoopvol. De toekomst ziet er weer rooskleurig uit.'

AvB media prijswinnaars
(Vlnr.) Ramon Scharff, Michael van Bergen, Sweder Spanjer en Floris Alkemade als visiting critic.

Afstudeercatalogus
Eind december verschijnt de afstudeercatalogus 'Graduation Projects 2015-2016'. Deze Engelstalige digitale uitgave bevat een bundeling van alle afstudeerprojecten van de masterstudenten Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur in het afgelopen studiejaar. Visiting critic Floris Alkemade schreef een inleidend essay. De catalogus kan als PDF worden gedownload en is geschikt om als printing-on-demand-exemplaar te worden besteld bij bijvoorbeeld Peecho.com of Blurb.com. In de Academiebibliotheek is een hardcover exemplaar verkrijgbaar voor €15,-.

Avb media publieksprijs
Ronald Hooft reikte de publieksprijs uit aan Laura van de Pol voor haar afstudeerwerk Urban Mangrove.

Delen