Studenten bouwen denkbeeldige stad van klei onder begeleiding van Alexander Brodsky

Gepubliceerd op

Vrijdag 25 januari vond de eindpresentatie van de Winter School 2019 plaats op de Academie van Bouwkunst. Twee weken lang bouwden 136 studenten onder leiding van kunstenaar en architect Alexander Brodsky aan een denkbeeldige stad van klei van ruim 80 m2. Tijdens de eindpresentatie was er een speciale gast: het Brodsky Quartet.

Alexander Brodsky
De Academie van Bouwkunst heeft kunstenaar en architect Alexander Brodsky uitgenodigd om Artist in Residence te zijn voor het academische jaar 2018-2019. Tijdens de Winter School 2019, een twee weken durend onderzoeks- en ontwerpprogramma, bundelen de drie disciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur hun krachten, vertegenwoordigd door eerste- en tweedejaars studenten. Samen met de studenten heeft Brodsky een volgende stap gezet in een reeks waarin hij zich bezighoudt met de verbeeldingskracht en het werken met klei. Elke student heeft een fragment van een denkbeeldige stad gebouwd, gebaseerd op hun eigen individuele herinneringen. Samen vormen de gebouwen een geheel nieuwe denkbeeldige stad.

Speciale gast: het Brodsky Quartet
Tijdens de eindpresentatie was er een speciale gast: het Brodsky Quartet. Sinds de oprichting in 1972 heeft het Brodsky Quartet meer dan 3000 concerten op de grote podia van de wereld uitgevoerd en meer dan 60 opnames uitgebracht. Het Brodsky Quartet draagt dezelfde naam als de Artist in Residence en was deze week in Nederland voor een internationale tour. Op speciaal verzoek van de Academie van Bouwkunst speelden zij tijdens de eindpresentatie van de Winter School.

Artist in Residence-programma
Het AIR-programma is een initiatief in samenwerking met de afdelingen van de Amsterdam University of the Arts. Het stimuleert innovatie en vergemakkelijkt ontmoetingen met hedendaagse kunstpraktijken. Het biedt gastfaculteiten de mogelijkheid om te profiteren van de ervaring van gerespecteerde kunstenaars en de educatieve en artistieke structuren van de Academie nieuw leven in te blazen. De focus ligt op de huidige interdisciplinaire en multidisciplinaire ontwikkelingen, en op interactie met de internationale 'state of the art'. Aan de Academie van Bouwkunst is Alexander Brodsky de opvolger van Sarah van Sonsbeeck, Jeroen Musch, Gabriel Lester, Michiel Schwarz, Erik Kessels, Krisztina de Châtel en anderen.

Denkbeeldige stad bezichtigen
De denkbeeldige stad die door de studenten werd gebouwd, is tot 1 maart te bezichtigen op de binnenplaats van de Academie van Bouwkunst. Iedere dinsdag en donderdag kun je tussen 12:00 en 18:00 bij de Academie binnenlopen om het bouwwerk te bewonderen.

1·Lectures
Op 1 maart zal Alexander Brodsky opnieuw in Nederland zijn om te reflecteren op de Winter School tijdens zijn lezing in de serie 1·Lectures. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar via de online ticketshop van Architectuurcentrum Amsterdam.

Meer foto’s van de Winter School 2019 (gemaakt door o.a Jonathan Andrew) staan op Flickr. Video's van studenten over de Winter School 2019 zijn te zien op Vimeo.

Delen