Ahmed Aboutaleb overhandigt Jonge Maaskantprijs aan alumna Donna van Milligen Bielke

Uitreiking Jonge Maaskantprijs 2019 © Jan van der Ploeg

Gepubliceerd op

Nadat alumna Donna van Milligen Bielke in 2013 al was genomineerd voor de Archiprix en in 2014 de prestigieuze Prix de Rome had gewonnen, werd in april van dit jaar bekend gemaakt dat ze ook nog de Jonge Maaskantprijs won. Op vrijdag 15 november 2019 werd deze aan haar uitgereikt door de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb, tevens voorzitter van Stichting Rotterdam-Maaskant.

Reversed Boogie Woogie
Al tijdens haar masteropleiding Architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, toonde Donna van Milligen Bielke dat ze tegen de stroom in durft te denken. Haar afstudeerproject Reversed Boogie Woogie betrof een (fictief) nieuwbouwplan ter vervanging van de Stopera, volgens haar ‘een gebouw dat openbaar wil zijn, maar de openbare ruimte vooral blokkeert’.

Jonge Maaskantprijs
Sinds 1985 wordt in de oneven jaren de Jonge Maaskantprijs uitgereikt; een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers van 35 jaar of jonger, waarbij het architectonisch of stedenbouwkundig werk, al dan niet uitgevoerd, voorop staat. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro, een oorkonde en subsidie voor een publicatie.

Uit het jury rapport
[...] Het actuele architectonische discours kenmerkt zich door de oriëntatie op het object, architectuur als een volume en de stad als de collectie van deze volumes. De winnaar van de Jonge Maaskantprijs 2019 Donna van Milligen Bielke (1983) kiest voor een andere benadering. Haar werk beweegt zich juist op het grensvlak van architectuur en de stad. Of, in haar eigen woorden, over ‘vormgeven, verbinden en reageren op stedelijke weefsels’. [...]

Lees meer op www.rotterdammaaskant.nl

Overhandiging publicatie Donna van Milligen Bielke tijdens uitreiking Jonge Maaskantprijs 2019 © Jan van der Ploeg

Delen