Rewriting Architecture boeklancering & interviews

Gepubliceerd op

Bekijk de korte film Rewriting Architecture - een serie interviews met editors en contributors over 10+1 actions die zij voorstellen en het belang van de publicatie voor de hedendaagse architectuur.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Valiz en te verkrijgen bij de betere boekhandel. De online boeklancering van Rewriting Architecture was live te zien op vrijdag 27 november om 17.30 uur.

Over het boek
Rewriting Architecture 10+1 Actions: Tabula Scripta
Samenstelling: Floris Alkemade, Michiel van Iersel, Jarrik Ouburg, Mark Minkjan

Rewriting Architecture toont elf benaderingen, elk een manier van denken en handelen, om met subtiele, precieze en soms radicale interventies waarde toe te voegen aan complexe situaties. Aan de hand van deze elf ‘attitudes’ beschrijft het boek werkmethodes die de bestaande context — de complexe werkelijkheid waarin we wonen, werken en onze levens leven – als inspiratie, drijfveer en startpunt van architectuur ziet. Twintig denkers en makers, waaronder tien architecten en tien afkomstig uit andere disciplines (filosofie, beeldende kunst, ecologie), reflecteren daarnaast op de relevante en implicaties van de beschreven attitudes.

Rewriting Architecture is een initiatief van Floris Alkemade (Rijksbouwmeester, Architect van het Jaar 2018), Michiel van Iersel (o.a. urbanist, curator, Failed Architecture) en Jarrik Ouburg (o.a. HOH Architecten, hoofd afdeling Architectuur 2012-2016). Binnen het lectoraat ‘Tabula Scripta’ van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hebben de samenstellers de afgelopen jaren intensief onderzoek gedaan naar de rol, de middelen en het vakmanschap van de architect in de conditie van de ‘Tabula Scripta’, ofwel ‘het beschreven blad’, waarin de bestaande (materiële en immateriële) context niet wordt gezien als een beperking van de mogelijkheden van de ontwerper, maar als een kans om de potenties van de plek en het lokale stedelijke en sociale weefsel te benutten, een complex samenspel van sociale, materiële en politieke factoren. Het boek is daarmee ook een onderzoek naar de fundamenten van de architectuurprofessie en een pleidooi voor een herdefiniëring van de opgave, het palet aan mogelijkheden en strategieën van de architect/ ruimtelijk ontwerper.

Met bijdragen van
Floris Alkemade, Iwan Baan, René Boer, Elma van Boxel, Xaveer De Geyter, Lionel Devlieger, Amie Dicke, Mona El Mousfy, Sean Halloran, Michiel van Iersel, Sharmeen Azam Inayat, Sam Jacob, Momoyo Kaijima, Kristian Koreman, Anne Lacaton, Madeleine Maaskant, Arna Mačkić, Keiichi Matsuda, Mark Minkjan, Jim van Os, Jarrik Ouburg, Freek Persyn, Karin Riley, Tamar Shafrir,Tom Simonite, Hito Steyerl, Jo Taillieu, Marga Weimans.

Info: Valiz ism Academie voor Bouwkunst Amsterdam, Lectoraat Tabula Scripta | ontwerp: Haller Brun | paperback | c. 440 blz | Engels | november 2020 | ISBN 9787-94-92095-70-1 | € 29,50

Delen