BEHIND THE SCENES bij Parabool 0x5 - Wij maken de grootste afstudeervoorstelling aller tijden

Gepubliceerd op

Regisseur Jan Wienowiecki (24) over Parabool 0x5

Alsof je een spannende Netflix-serie binget. De zes uur durende spektakelvoorstelling Parabool 0x5 van regisseur Jan Wienowiecki (24) neemt je mee op een spannende reis door heel Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle registers gaan open. ‘Je gaat je ogen uitkijken!’

Jan, wat ervaart de toeschouwer in jullie afstudeervoorstelling?
Spektakel. Een en al spektakel! Parabool 0x5 wordt de grootste afstudeervoorstelling aller tijden. Als publiek word je door de maar liefst veertien acteurs meegenomen op een meer dan zes uur durende reis door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. In vier aktes zetten we álle theatrale middelen in om een meeslepend en actueel verhaal te vertellen.’

Wat maakt Parabool 0x5 actueel? Is er een link met de oorlog in Oekraïne?
‘Het thema oorlog is natuurlijk gerelateerd aan de actuele situatie in Oekraïne; uit solidariteit zit in de derde akte bijvoorbeeld een kostuum in de kleuren blauw en geel. Maar ook verder zit onze voorstelling vól met verwijzingen naar de actualiteit. Van seksisme, homofobie, racisme, white supremacy tot covid en de stakende technici bij ITA. We vinden het belangrijk om statements te maken.’

Zes uur theater, dat is best een lange zit?
‘Nee hoor. Je gaat je ogen uitkijken! Het is net als een Netflix-serie bingewatchen: je kijkt alle afleveringen van één seizoen achter elkaar, omdat je niet kunt stoppen. We zijn geïnspireerd door historische thrillers zoals die van Dan Brown. Het publiek volgt het verhaal van Britse agenten en wetenschappers die een geschiedkundig mysterie rond de Duitse V2-raketten moeten ontrafelen. De oplossing van dit raadsel lijkt een Amerikaanse agent in Londen. Zo ontstaat een grenzeloze samenzwering waarin niets is wat het lijkt.

Spannend… en wat is het verschil met een Netflix-serie bingen?
‘Bij dit spektakel zit je natuurlijk niet thuis op de bank, maar word je live compleet ondergedompeld. De voorstelling speelt zich af voor, tussen en boven het publiek. En in de pauzes eet je heerlijke vegetarische maaltijden!’

Tot slot: wat drijft jou om de ‘grootste afstudeervoorstelling aller tijden’ te maken?
‘Ik wil de toeschouwers een en al spektakel geven. Spektakel spreekt me aan, omdat het te weinig gedaan wordt op school. Ik wil het publiek de mogelijkheid bieden om de werkelijkheid te ontvluchten. Om los van alle omstandigheden meegenomen te worden naar een andere wereld, die met de actualiteit juist niets te maken heeft. Parabool 0x5 wil een catharsis voor de toeschouwer zijn.’

 

Parabool 0x5 is de afstudeervoorstelling van:
Jan Wienowiecki - Regie Opleiding
Thomas Maas - Scenografie
Annee Seders - Productie Podiumkunsten
Salomé Richter - Productie Podiumkunsten

31 mei, 2 juni en 4 juni
Reserveer je tickets

Delen