Henk Pijlman en Wilma de Koning nieuwe leden Raad van Toezicht AHK

Henk Pijlman (links) en Wilma de Koning (rechts, fotografie Inge Hoogland).

Gepubliceerd op

Met genoegen maken wij bekend dat Henk Pijlman en Wilma de Koning op 6 maart 2023 zijn benoemd tot lid van de raad van toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Henk Pijlman treedt per direct aan als lid RvT, Wilma de Koning treedt aan per 1 september 2023. Beiden zijn ervaren bestuurders met een lange staat van dienst in het hoger onderwijs.

Over Henk Pijlman

Henk Pijlman trad in 2000 toe tot het college van bestuur van de Hanzehogeschool Groningen en in 2004 werd hij benoemd tot voorzitter, een functie die hij bekleedde tot 2021. Henk Pijlman was ook voorzitter van de werkgroep praktijkgericht onderzoek die in 2017 advies uitbracht over de kwaliteit van het praktijkgericht onderzoek en de lectoraten in het hbo. Hij was daarnaast onder meer voorzitter van de raad van toezicht van het Noord Nederlands Orkest, lid van de raad van toezicht van het Groninger Museum en lid van de raad van toezicht van Eurosonic-Noorderslag. Momenteel is hij senator in de Eerste Kamer voor D66.

Henk Pijlman over zijn benoeming: “De AHK verbindt zes hoogwaardige instituten. Ik ben verheugd als toezichthouder een bijdrage te mogen leveren aan de verdere bloei van de AHK.”

Over Wilma de Koning
Wilma de Koning is sinds juli 2021 directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar zij onder andere verantwoordelijk is voor de portefeuilles duurzaamheid, integrale veiligheid en leiderschap. Van huis uit is Wilma de Koning bedrijfseconoom en accountant. Van 2013 tot 2021 was ze vicevoorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen en van 2009 tot december 2013 lid van het college van bestuur van Fontys Hogescholen. Eerder was zij directeur bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg.

Naast haar werk bij de KNAW is Wilma de Koning onder andere lid van de ledenraad van ICT-coöperatie SURF, en lid van de adviesraad van het International Science Filmfestival Nijmegen, een festival bedoeld om wetenschap op een toegankelijke en inspirerende manier te presenteren aan een breed publiek. Ze is tevens bekend met het kunstonderwijs: van 2014 tot 2020 was ze lid van de raad van toezicht van kunsthogeschool ArtEZ.

Wilma de Koning over haar benoeming: “Het is een hele eer om toezichthouder te worden van de AHK. Een prachtige hogeschool waar veel jonge mensen de kans krijgen opgeleid te worden voor het werkveld van kunst, cultuur en erfgoed. Ik vind het heel mooi dat ik daar een kleine bijdrage aan mag gaan leveren”.

Reactie raad van toezicht
Jan Anthonie Bruijn, voorzitter RvT over de benoemingen: “Wij zijn ontzettend blij met deze twee nieuwe leden die de raad van toezicht komen versterken. Beide leden beschikken over zowel bestuurlijke als toezichthoudende ervaring en met hun brede ervaring in het hoger onderwijs en hun betrokkenheid bij diverse culturele en maatschappelijke organisaties zijn zij waardige opvolgers voor Paul van Maanen en Tamara Monzón, die de raad na het aflopen van hun zittingstermijn gaan verlaten.” 

Delen