Helmut Dick

Helmut Dick - AIR - The Genius Loci and Other Invisible Forces

Helmut Dick, beeldend kunstenaar en docent aan de Academie voor Beeldende Vorming, organiseert in 2015-2016 als Artist in Residence het programma The Genius Loci and Other Invisible Forces.

Helmut Dick organiseert in 2015-2016 het AIR programma The Genius Loci and Other Invisible Forces aan de Academie voor Beeldende Vorming. De Academie huist vanaf 2016 in het voormalig Laboratorium van Shell Technologies, het Grootlab, in Amsterdam Noord. Helmut Dick neemt als AIR de verantwoordelijkheid op zich om de verhuizing in te bedden in een ambitieus onderwijsproject op locatie. Met een aantal genodigde kunstenaars, experts en studenten gaat Dick op zoek naar het grote spectrum van mogelijkheden van kunst buiten ateliers, naar onconventionele materialen en maatschappelijke energie in deze buurt in ontwikkeling. Het programma bevat praktische opdrachten voor het nieuwe vak Kunst en omgeving, theoretische beschouwingen in samenwerking met collega docent en filosoof Jappe Groenendijk en openbaar toegankelijke activiteiten.

programma

2015:
31 augustus: Helmut Dick
7 september: Tilmann Meyer Faye
21 september: Filmvertoning Ausländer Raus van Christof Schlingensief
5 oktober: 
Mariëlle Videler
2 november: Wapke Feenstra
30 november 2015: Matthias Schamp

2016:
11 januari: Nils van Beek
26 februari: Libia Castro & Olafur Ólafsson
18 april: Metahaven, Grootlab
20 mei: Jeremiah Day
27 mei: Stephen Wilson
10 juni: Feestelijke projectpresentatie op locatie in Amsterdam Noord

De resultaten van het project zijn te zien op de website van de Breitner Academie.

over Helmut Dick

Helmut Dick (1969, Bonn) studeerde aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Na zijn afstuderen, richtte hij zich als beeldend kunstenaar op de beeldhouwkunst en performances. In 2003 werd hij tweemaal genomineerd voor de Prix de Rome en won de basisprijs. Dick is multidisciplinair actief in de openbare ruimte, doceert en exposeert regelmatig, zowel nationaal als internationaal. Zijn fascinatie ligt bij de invloed van het gedachtegoed van bewoners en makers op hun bewuste of onbewuste leefomgevingen. Dick maakt deze zichtbaar of onderdeel van zijn werk.

AIR

Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van de publicatie ON AIR.

publicaties

Studente Willemijn Beth over haar ervaring met Helmut Dick en The Genius Loci

Helmut Dick: Over verstedelijking en het sublieme
, door Saskia Monshouwer (ON AIR 2015-16)

Delen