Von Quicchebergprijs 2009 voor Sophie de Weger

Gepubliceerd op

Sophie de Weger heeft met haar scriptie Aanraken A.U.B. de Samuel von Quicchebergprijs 2009 gewonnen. De prijs wordt jaarlijks door de Reinwardt Academie toegekend aan het afstudeerproject waarin de uitgangspunten van de theoretische museologie op de beste manier zijn verwerkt.

Sophie de Weger heeft met haar scriptie Aanraken A.U.B. de Samuel von Quicchebergprijs 2009 gewonnen. De prijs wordt jaarlijks door de Reinwardt Academie toegekend aan het afstudeerproject waarin de uitgangspunten van de theoretische museologie op de beste manier zijn verwerkt.

In haar scriptie Aanraken A.U.B. onderzoekt Sophie de Weger welke rol aanraking kan en zou moeten spelen als component van de museale ervaring. Daarbij besteedt zij niet alleen ruime aandacht aan leertheorieƫn, maar verliest zij ook het museologische perspectief niet uit het oog. Zo geeft zij een extra dimensie aan het model van het object als informatiedrager door aan te geven dat in de polariteit tussen structurele identiteit en functionele identiteit ook de tastzin een rol speelt in de interpretatie.

Sophie de Weger is volgens de jury een voorbeeld van een jonge professional bij wie het museologische denken op een natuurlijke manier een deel van het kijken naar de wereld is geworden. Van nature is zij niet iemand die worstelt met de analysemodellen die zijn aangereikt om zich daartoe te kunnen verhouden.

Over de Samuel van Quicchebergprijs
De Samuel von Quicchebergprijs is vernoemd naar de auteur van de eerste theoretisch-museologische verhandeling (in 1565) en werd in 2009 voor de veertiende maal uitgereikt. Belangrijke criteria bij de beoordeling van de projecten zijn de kritische reflectie op en de creatieve bijdrage aan de 'Amsterdamse School' binnen de museologie/erfgoedtheorie. Ook eigenzinnigheid en toepassingsgerichtheid spelen een belangrijke rol.

Delen