Paul Koek Artist in Residence aan de Theaterschool

Gepubliceerd op

Theatermaker Paul Koek zal gedurende de schooljaren 2009-2011 als Artist in Residence voor het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling verbonden zijn aan de opleiding Productie podiumkunsten van de Theaterschool. Koek is als slagwerker, componist en regisseur bekend van zijn werk voor de Veenfabriek, een grensverleggend muziektheaterensemble.

Theatermaker Paul Koek zal gedurende de schooljaren 2009-2011 als Artist in Residence voor het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling verbonden zijn aan de opleiding Productie podiumkunsten van de Theaterschool. Koek is als slagwerker, componist en regisseur bekend van zijn werk voor de Veenfabriek, een grensverleggend muziektheaterensemble.

Koek volgt in 2009-2010 de verschillende jaargangen studenten, is aanwezig bij belangrijke presentaties en projecten en heeft gesprekken met docenten. In 2010-2011 volgen verschillende grotere projecten en lezingen, onder andere op locatie bij de Veenfabriek en in Amsterdam. Daarnaast schrijven Koek en de andere leden van de Veenfabriek op gezette tijden een column.

Volgens artistiek leider Gwenoële Trapman van de opleiding Productie podiumkunsten zal de visie op de 'productieleider van de toekomst' dankzij het residency van Paul Koek verder ontwikkeld worden. Trapman: "In de zeven jaar dat de opleiding nu bestaat, is een unieke studie opgebouwd. Het residency van Koek vormt een onmisbare ontmoeting met een blik van buiten, en een gerichte interventie om leiding, docenten en studenten te inspireren en uit te dagen het onderzoek, het avontuur en het onbekende aan te gaan."

De Veenfabriek
Als artistiek leider van muziektheaterensemble de Veenfabriek richt Paul Koek zich naast het produceren van muziektheatervoorstellingen op het permanente onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende kunstdisciplines met elkaar geconfronteerd worden. De Veenfabriek is een ruimte waarin kunstenaars, wetenschappers, talenten en studenten met elkaar werken om hun reflectie op de maatschappij in een esthetische vorm te presenteren en het publiek te ontroeren.

Als Artist in Residence aan de Theaterschool maakt Koek deel uit van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van lector Marijke Hoogenboom, dat de opdracht heeft om met het AIR-programma en vele andere activiteiten de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten open te stellen voor impulsen uit de actuele, internationale kunstpraktijk. In het komende jaar staan behalve Paul Koek ook diverse andere bijzondere gasten op het programma onder wie danser en choreograaf Germaine Acogny (Senegal), contrabassist John Clayton (USA), beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans en kunstpedagoog Terry Barrett (USA).

Op 4 november 2009 ontving Paul Koek de Oeuvreprijs Theater 2009 van het Prins Bernhard Cultuurfonds in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. De jury schrijft in het juryrapport: "Het verbinden van werelden tekent theaterkunstenaar Paul Koek. Niet alleen omdat hij al vanaf de jaren zeventig een invloedrijke vernieuwer en bruggenbouwer is tussen de werelden van muziek en theater, maar ook omdat hij altijd een gedreven docent en inspirator is geweest voor nieuwe generaties jonge kunstenaars. Het oeuvre van slagwerker, componist, regisseur, docent, artistiek leider en performer Koek is indrukwekkend."

Delen